Povećan kapacitet Družba Adrije

Mađarska naftna i plinska grupa MOL i njezin slovački partner Transpetrol izvijestili su u ponedjeljak da je završena obnova i proširenje naftovoda Družba I/Adria čiji je godišnji kapacitet time gotovo udvostručen, na šest milijuna tona.

Dvije su kompanije počele s radovima na obnovi dotrajalog naftovoda, otvorenog 1962. godine, u ožujku prošle 2014., postavljajući cijevi većeg promjera i obnavljajući odjelne stanice na 128 kilometara dugom potezu od slovačkog Šahyja do Tukulja u Mađarskoj. Time je transportni kapacitet naftovoda značajno povećan, s ranijih 3,5 milijuna na šest milijuna tona godišnje. Ukupan trošak investicije iznosio je 80 milijuna dolara.

Ujedno je grupa MOL povećala kapacitet mađarskog dijela naftovoda Adria, s 10 milijuna na 14 milijuna tona godišnje. Ta je investicija od strateške važnosti jer omogućuje mađarskoj kompaniji da podmiri potrebe svoje rafinerije u Bratislavi za naftom iz Jadrana. MOL inače upravlja mađarskim dijelom naftovoda Družba koji se u Mađarskoj spaja s naftovodom Adria, a time i s Jadranskim naftovodom.

Projekt proširenja kapaciteta naftovoda značajno poboljšava sigurnost opskrbe u Mađarskoj i Slovačkoj, a potencijalno i u Češkoj, ističe se u priopćenju.

“Zahvaljujući tom strateškom ulaganju Mađarska, Slovačka i Češka moći će još više proširiti lepezu izvora opskrbe i time značajno unaprijediti regionalnu energetsku sigurnost”, navodi se u priopćenju.

“Radovi na obnovi provedeni su brzo i uspješno u manje od godinu dana, što pokazuje da se Grupa MOL snažno zalaže za jačanje regionalne sigurnosti opskrbe. Rekonstrukcija mađarskih i slovačkih dijelova naftovoda Družba Adria je od regionalnog interesa. Ne samo da će obje zemlje uživati u većoj energetskoj sigurnosti, već i Grupa MOL, a to će također povoljno utjecati i na cijelu srednju Europu”, kazao je poslovni direktor MOL-a Sándor Fasimon.

You may also like