Home Ekonomija Povećan broj zaposlenih u EU i Hrvatskoj

Povećan broj zaposlenih u EU i Hrvatskoj

by Petra Rajković

Broj zaposlenih u Hrvatskoj blago je porastao u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, u skladu s prosjekom u Europskoj uniji i eurozoni, ali i osjetno sporije nego u prethodnom tromjesečju, pokazuju procjene koje je objavio Eurostat.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih uvećan u razdoblju od srpnja do rujna za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je poskočio 0,8 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci europskog statističkog ureda.

Isto je skromno povećanje broja zaposlenih u trećem tromjesečju zabilježeno i na razini EU i eurozone, nakon 0,3 odnosno 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. Među članicama EU istu su stopu rasta broja zaposlenih zabilježile Grčka i Velika Britanija.

Među zemljama EU najsnažnije je na tromjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u Portugalu, za 1,3 posto, a slijedi Španjolska s 0,8 posto.

Najveći je pad broja zaposlenih na tromjesečnoj razini među zemljama EU zabilježen u Latviji i Estoniji, za 1,5, odnosno jedan posto.

U EU je u trećem tromjesečju ukupno bilo zaposleno rekordnih 232,5 milijuna građana, od čega njih 153,4 milijuna u eurozoni, što je pak najviše od četvrtog tromjesečja 2008. godine, utvrdio je Eurostat.

Na godišnjoj razini njihov je broj u EU time uvećan 1,1 posto, te za 1,2 posto u eurozoni. U drugom tromjesečju povećan je u EU za 1,4 posto, te za 1,3 posto u eurozoni.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u trećem tromjesečju porastao za 2,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsnažnije od posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja kada je zabilježena ista stopa rasta.

Najviše je u trećem tromjesečju na godišnjoj razini među zemljama EU povećan broj zaposlenih na Malti, za 3,8 posto, i u Luksemburgu, za tri posto. Najviše se, pak, smanjio u Rumunjskoj, za 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

(Agencije)

Related Posts