Potvrđen značajan pad zaliha nafte u SAD-u

Američka vlada objavila
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 60 dolara budući da je zabrinutost za gospodarski rast neutralizirao značajan pad zaliha u SAD-u.

Američka vlada objavila je u srijedu da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 10 milijuna barela. Smanjile su se i zalihe benzina i derivata, za po 2,1 milijun barela. Time je potvrđen dan ranije objavljen podatak o značajnom padu zaliha iz izvješća Američkog instituta za naftu (API).

Po API-jevim podacima zalihe sirove nafte pale su za 11,1 milijun barela. Proizvodnja nafte u SAD-u rasla je u prošlom tjednu za 200 tisuća barela dnevno, dosegnuvši novi rekord od 12,5 milijuna barela dnevno, izvijestila je vlada u Washingtonu.

Uzlazni trend cijena kontinuirano koče bojazni od usporavanja gospodarskog rasta pod utjecajem trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, najvećih potrošača nafte u svijetu, uz mogući udar na naftnu potražnju.

Iz kineskog ministarstva trgovine priopćili su danas da Kina i SAD raspravljaju o novom krugu pregovora koji bi trebali biti održani u rujnu. Nada u uspjeh ovisi o tome hoće li Washington stvoriti povoljne uvjete, dodaju.

Analitičari američke investicijske banke Morgan Stanley snizili su prognoze cijena nafte u ostatku godine zbog slabijih ekonomskih izgleda, posustale potražnje i veće proizvodnje nafte iz škriljaca. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 60,16 dolara, što znači da je porasla 1,18 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Više zemalja Europske unije izrazilo je u četvrtak suzdržanost u vezi s američkom pomorskom operacijom praćenja brodova u Hormuškom tjesnacu zbog opasnosti vojne eskalacije na tom području.

“Moramo osigurati slobodnu plovidbu (u regiji), ali moramo biti veoma oprezni. O kakvoj god operaciji govorili, moramo spriječiti svaku vojnu eskalaciju”, upozorio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics u Helsinkiju na neslužbenom sastanku s europskim kolegama i s ministrima obrane EU-a.

Američki ministar obrane Mark Esper najavio je u srijedu početak operacije Sentinel u kojoj će sudjelovati Velika Britanija, Australija i Bahrein.

You may also like

0 comments