Potvrđen zakon o Brexitu, Britanija se okreće Commonwealthu

Britanski Zastupnički dom odbacio je u ponedjeljak dva amandmana na zakon o Brexitu od kojih je jedan tražio jamstva zaštite europskih građana u Britaniji a drugi da parlament ima pravo glasati o konačnom sporazumu o izlasku Britanije iz EU-a.

Ranije ovog mjeseca gornji dom, Dom Lordova, postavio je dva uvjeta na zakon o izlasku Britanije iz Europske unije – jednim se tražilo da premijerka Theresa May može pokrenuti Članak 50 Lisabonskog ugovora jedino ako obeća da će zaštititi prava europskih građana. Drugi je tražio da se parlamentu podnese na odobravanje konačni sporazum između Britanije i EU-a.

Sada su zastupnici donjeg doma odbacili oba pokušaja, a tim je odlukama preskočena još jedna prepreka prema aktiviranju Članka 50 Lisabonskog ugovora. May je obećala pokrenuti pregovore s EU-om do kraja ožujka. Sada bi nacrt zakona o Brexitu trebao ponovno biti vraćen u gornji dom na odobravanje.

Britanski ministar zadužen za Brexit David Davis poručio je ranije britanskim zastupnicima u donjem domu da usvoje zakon o izlasku iz EU-a bez dodatnih uvjeta tako da vlada može što prije pokrenuti pregovore o izlasku. Davis je pozvao parlament da usvoji zakon bez amandmana unesenih u Domu Lordova.

Britanija se sprema pokrenuti proceduru izlaska iz Europske unije, a u potrazi za novim prilikama za trgovanje ponovo se okreće partnerima iz nekadašnjeg Britanskog carstva. Članice Commonwealtha, zajednice koja je nastala na temeljima nekadašnjeg Britanskog carstva, drže da je pravi trenutak da se u znatno većoj mjeri kapitaliziraju veze uspostavljene kroz zajednički jezik i zakone.

Britanija se sprema sklapati trgovinske sporazume izvan zajedničkog europskog tržišta, a pozornost joj je privukla nekadašnja globalna mreža, koju skeptični britanski dužnosnici u medijima označavaju izrazom “Carstvo za 21. stoljeće” (“Empire 2.0”). Commonwealth može pomoći ojačati blagostanje i sigurnost Velike Britanije i ostalih članica “u sklopu naših nastojanja da stvorimo uistinu globalnu Britaniju”, poručila je premijerka Theresa May u ponedjeljak u priopćenju povodom obilježavanja Dana Commonwealtha.

Nakon 12 godina pauze ponovo je održan i sastanak ministara trgovine članice Commonwealtha, na kojem se okupilo njih više od 35, od ukupno 52. “Pristupio nam je niz zemalja, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg utjecaja Brexita na njihovu ekonomsku poziciju”, kazala je nakon sastanka glavna tajnica zajednice Patricia Scotland.

“Na globalnoj razini suočavamo se s realnim izazovom usporavanja aktivnosti i protekcionizma. Zato Commonwealth kao zajednica ima priliku realizirati… istinsku prednost koju takve zajednice donose”, dodala je Scotland.

Na sastanku ministara trgovine iznesen je podatak o vrijednosti trgovinske razmjene među članicama Commonwealtha od oko 600 milijardi funti (684 milijarde eura), što odgovara 15 posto globalne trgovinske razmjene. Usporedbe radi, u zemljama članicama te zajednice živi trećina globalne populacije. Okupljeni ministri razmotrili su mogućnosti uspješnog svladavanja izazova koji prijete konkurentnosti i praktične korake za poticanje trgovinske razmjene. “Mislim da je pravi trenutak da se Commonwealth preobrazi u novi trgovinski blok”, istaknuo je u izjavi za AFP ministar Šri Lanke za međunarodnu trgovinu Malik SAmarawickrama.

Predsjedatelj vijeća Commonwealtha za poduzetništvo i ulaganja Jonathan Marland podsjeća: “Britanija će iznova kreirati sve trgovinske aranžmane. S kime je lakše i bolje trgovati nego sa zemljama s kojima je već dugo povezuju bliske veze?”, naglasio je. Malta je u jedinstvenoj poziciji da izbliza prati promjene – kao aktualna predsjedateljica Europske unije i Commonwealtha. “Brexit nas je uzdrmao i to se jako osjeća”, zaključio je malteški ministar ekonomije Christian Cordona. “Ujedno je otvorio i puno prilika kojih prije nije bilo”, dodao je.

You may also like

0 comments