Potvrda pada zaliha u SAD-u ustabilila cijenu nafte na 68 dolara za barela

Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 68 dolara, nakon što su službeni podaci iz SAD-a potvrdili pad zaliha sirove nafte, sugerirajući uravnoteženje tržišta nakon višemjesečne prekomjerne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 68,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 60,78 dolara.

Službeni podaci američke vlade potvrdili su u srijedu da su se zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile prvi puta u četiri mjeseca, i to za 3,9 milijuna barela. Time je potvrđen trend iz izvješća Američkog instituta za naftu (API) od utorka, koje je pokazalo pad komercijalnih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, prvi puta u ovoj godini, i to za 1,5 milijuna barela. Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates tumači da su tržišta fokusirana na rast američkih zaliha i na građanski rat u Jemenu, koji bi po ocjenama nekih analitičara mogao naštetiti proizvodnji nafte i u drugim dijelovima Perzijskog zaljeva.

Jemen proizvodi malo nafte ali je susjed Saudijske Arabije, najveće izvoznice nafte u svijetu. Saudijska vlada predvodi vojnu akciju u Jemenu a u četvrtak je priopćila da nijedna vojna opcija nije isključena kada je u pitanju borba protiv pobunjenih Houthija u Jemenu, uključujući i kopnene operacije. “Smatra se da kratkoročni fundamenti sugeriraju rast cijena nafte dok su oni srednjoročni nešto prigušeniji”, pojašnjava Varga. Trgovci pak upozoravaju da su fizička tržišta, za razliku od onih terminskih, puno slabija i prekomjerno opskrbljena. Tako deseci milijuna barela nafte iz zapadne Afrike, Azerbajdžana i iz Sjevernog mora teško pronalaze kupce.

Predstavnici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sastat će se idućeg mjeseca u Beču kako bi razmotrili proizvodnju ali se ne očekuju nikakve promjene. Tako je neimenovani visoki dužnosnik OPEC-a u srijedu za Reuters kazao da će grupa ustrajati u strategiji očuvanja tržišnog udjela. Kartel želi pridobiti velike proizvođače izvan OPEC-a da pomogu u uspostavi ravnoteže na tržištu, dodao je dužnosnik. “Ako to ne učine, OPEC vjerojatno neće sam povući taj potez”, ocijenio je. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 64,96 dolara, što znači da je porasla 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)