Home Ekonomija Potrošnja će rasti dvadeset i šesti mjesec za redom

Potrošnja će rasti dvadeset i šesti mjesec za redom

by Agencije

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 26. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u listopadu za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,8 do 4,1 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to nešto sporiji rast nego u rujnu, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,5 posto. Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 26 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke. “Rast prometa u trgovini na malo trebao bi se nastaviti u listopadu, no ipak nešto slabijom dinamikom. Usporavanje rasta trebalo bi nastupiti kao rezultat kraja središnje turističke sezone te činjenice da su strani gosti tijekom ljetnih mjeseci značajno utjecali na dinamiku rasta u maloprodaji”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim rasta potrošnje turista, pozitivno na promet u trgovini na malo utječe trend rasta plaća koji traje još od početka prošle godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak. A nove najave izmjena u oporezivanju dohotka mogle bi dodatno potaknuti potrošnju. “Najave izmjena u sustavu oporezivanja dohotka od početka iduće godine trebale bi podići optimizam potrošača te se pozitivno odraziti na kretanja u maloprodaji već na kraju ove godine”, navodi se u anketi Hine.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati nastavlja li se snažan rast potrošnje i u četvrtom tromjesečju. S rastom od 3,4 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju na 2,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.

Related Posts