Home Ekonomija Potrošačka klima u Njemačkoj ipak stabilna

Potrošačka klima u Njemačkoj ipak stabilna

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Instituti [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Raspoloženje potrošača u Njemačkoj u rujnu bi trebalo ostati stabilno unatoč naznakama usporavanja u gospodarstvu, objavila je u srijedu njemačka grupa za istraživanje tržišta Gfk.[/vc_column][/vc_row]

Prema procjenama istraživača u GfK-u, indeks potrošačke klime trebao bi se u rujnu zadržati na 9,7 bodova, nakon tri uzastopna mjeseca pada. Potrošači i dalje vide poboljšanja na području plaća, objašnjavaju u GfK-u takvu procjenu. Indeks očekivanja potrošača u vezi gospodarstva spustio se pak na najnižu razinu od siječnja 2013. godine, od 8,3 boda, signalizirajući gubitak povjerenja u gospodarstvo.

Stručnjak za potrošačku klimu Rolf Buerkl upozorava da nastavljeni trgovinski sukob između SAD-a i Kine kao i bojazan da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez sporazuma pojačavaju zabrinutost potrošača da njemačko gospodarstvo ide prema recesiji.

Njemačko gospodarstvo pojačano pokazuje znakove klizanja u tehničku recesiju, koju mnogi ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. Ako se ona i dogodi, ekonomisti procjenjuju da će biti blaga.

Probleme odražavaju i istraživanja poslovne klime u Njemačkoj. Tako je pozorno praćeni indeks poslovne klime ekonomskog instituta Ifo, objavljen u ponedjeljak, u kolovozu pao na najnižu razinu od studenog 2012. godine, od 94,3 boda. U srpnju iznosio je 95,7 bodova.

Related Posts