Home Geopolitika Potrebno je žurno pojednostavljivanje diplomatskih intervencija

Potrebno je žurno pojednostavljivanje diplomatskih intervencija

by admin

Ultimatum koji su otmičari, navodno povezani s Islamskom državom, dali egipatskim vlastima bliži se svome kraju. Sudbina Tomislava Salopeka, hrvatskog državljana i djelatnika francuskog energetskog koncerna, sve je neizvjesnija. Republika Hrvatska se uključila u diplomatske napore glede njegova oslobođenja. Vesna Pusić je na licu mjesta….

Za komentar diplomatskih nastojanja zamolili smo stručnjaka za međunarodno pravo i politiloga, prodekana Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, prof. dr. sc. Gorana Bandova.

“Izrazito je važno konstantno održavati kvalitetne diplomatske odnose i produbljivati suradnju sa što je moguće širim krugom država i međunarodnih organizacija. Na taj se način, između ostalog, pojednostavljuju procesi kod hitnih diplomatskih intervencija, kao što je ovaj konkretni slučaj. Prema informacijama s kojima raspolažemo, reakcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je vrlo korektno odrađena te su stupili u službene kontakte države domaćina – Egiptom, ali i pokrenuli diplomatsku ofenzivu prema nizu svjetskih sila s kojima Hrvatska njeguje posebnu partnersku suradnju”, objašnjava Bandov.

“Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, kao i Prva potpredsjednica Vlade RH i Ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić, iskusne su diplomatkinje koje vrlo dobro poznaju redovne diplomatske procedure u ovakvim situacijama, ali i sve one poteze mimo službene procedure koji mogu biti presudni u ovakvim situacijama. Također, među hrvatskim visokim državnim predstavnicima, diplomatima kao i unutar vjerskih organizacija nalazi se i niz istaknutih pojedinaca, koji ostvaruju redovne i vrlo kvalitetne odnose s Egiptom, a koliko smo upoznati, i oni su stavili svoje veze na raspolaganje diplomaciji kako bi utjecali na pozitivan ishod ove vrlo delikatne situacije”, rekao je Bandov.

“No, bitno je napomenuti, da će u konačnici ishod situacije prvenstveno ovisiti o državnoj vlasti Egipta i organizaciji koja je hrvatskog državljanina otela, jer su Hrvatska, kao i sam hrvatski državljanin, kolateralne žrtve napetih odnosa unutar egipatskog društva. To najjasnije ocrtava upućivanje zahtjeva Egiptu, a ne Hrvatskoj ili Europskoj Uniji čiji smo član te gdje je sjedište korporacije za koju hrvatski državljanin radi”, zaključio je.

Podsjetimo, militanti su zaprijetili smaknućem Tomislava Salopeka na snimci na kojoj se sam predstavio i reko da je otet 22. srpnja ove godine. U zamjenu za njegovo puštanje, militanti traže puštanje islamistkinja iz egipatskog zatvora.

Related Posts