Potreba za kreditom MMF-a stvorila politički mir u BIH

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine okupio se u utorak na zasjedanju u Sarajevu nakon više od tri mjeseca prisilne stanke u radu, no samo kako bi donio odluku o povlačenju sredstava iz kredita kojega je BiH u rujnu odborio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prije toga glasovima vladajuće većine potvrdio je zastupnički mandat optuženoj osobi kojoj se trenutačno sudi zbog ometanja rada pravosuđa. Zastupnicom u Zastupničkom domu federalnog parlamenta tako je postala Bilsena Šahman, članica Saveza za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić.

Ona je došla na mjesto upražnjeno imenovanjem SBB-ova zastupnika Seada Jusića za zamjenika ministra obrane BiH, a za potvrđivanje njezina zastupničkog mandata glasovao je 51 zastupnik, dok ih je 25 bilo protiv ili suzdržano.

Šahman je zastupnicom postala zahvaljujući potpori što ju je dobila iz SBB-a, Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH. Ona je zajedno s nevjenčanim suprugom Bakirom Dautbašićem i njihovim stranačkim šefom Radončićem optužena zbog pokušaja utjecaja na svjedoke u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najopasnijih kriminalnih skupina na Balkanu.

Svo troje su bili pritvoreni tijekom istrage, a pred Sudom BiH trenutačno traje suđenje po optužnici što ju je podignulo državno tužiteljstvo. Parlament FBiH nije zasjedao od početka ljeta jer su unutar vladajuće koalicije izbili prijepori oko usvajanje niza zakonskih prijedloga koji bi trebali regulirati, primjerice, poreznu politiku, a posebice poslovanje kockarnica te upravljanje šumama.

Bošnjačke i hrvatske stranke oko toga imaju različita stajališta koja do sada nisu uspjela pomiriti, no uspjeli su se suglasiti oko održavanje izvanredne sjednice oba doma parlamenta kako bi bila potvrđena ranija odluka vlade FBiH o korištenju sredstava iz kredita MMF-a.

Bez potvrde u parlamentu novac koji je već na državnom računu FBiH ne se može koristiti, a lokalni su mediji konstatirali kako bez korištenja tog kredita nema ni novaca za plaće iz entitetskog proračuna. Plaće kasne svima pa i članovima vlade, a uslijedile su ocjene kako bi nastalu proračunsku “rupu” zapravo trebala popuniti prva tranša kredita kojega je MMF odobrio BiH u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna eura.

Federalni premijer Fadil Novalić ustvrdio je pak kako to što mu kasni plaća zapravo nema veze s kreditom, odnosno kako bi se ona njemu i svim ostalim državnim službenicima isplatila i bez toga. “To nema veze. Mi smo šesti (prioritet) po redu za isplatu plaća, a one po utvrđenoj dinamici uvijek nekome kasne”, kazao je Novalić novinarima ustvrdivši kako se zasjedanje parlamenta zapravo “slučajno poklopilo” s kašnjenjem plaća državnim službenicima.

Prema ranije postignutom sporazumu vlasti BiH i MMF-a dvije trećine kredita odobrenog u rujnu iskoristit će FBiH, a trećinu Republika Srpska. Kredit je odobren kroz program Extended Fund Facility i trebao bi se realizirati kroz desetogodišnje razdoblje, uz uvjet provedbe reformi poput smanjenja proračunskih troškova i racionalizacije javnog sektora te poboljšanje poslovnog okruženja i stvaranje poticaja za privatne investicije.

You may also like

0 comments