Potražnja za gorivom podržala cijenu nafte

I pad zaliha u SAD-u

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 76,47 dolara, a na američkom se trgovalo po 72,66 dolara.

Tržišta je jučer podupro podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale na najnižu razinu u tri godine zbog oporavka aktivnosti prerade na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.

Zalihe nafte pale su za 3,5 milijuna barela, na 414 milijuna barela, pokazalo je izvješće.

Dok se rad rafinerija normalizira, proizvodnja još nije u potpunosti obnovljena iako je uragan Ida opustošio regiju prije gotovo mjesec dana.

Potporu cijenama pružaju i problemi pojedinih zemalja iz skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje nakon godina nedovoljnih ulaganja i odgode radova na održavanju zbog pandemije koronavirusa.

Irački ministar nafte izjavio je u srijedu da OPEC+ nastoji održati cijenu barela sirove nafte blizu 70 dolara, dok se globalno gospodarstvo oporavlja. Grupa će se sastati 4. listopada.

Ulagače je ohrabrila i američka središnja banka jučerašnjim signalom da će uskoro početi smanjivati ??vrijednost mjesečnog programa kupnje obveznica i pripremati teren za podizanje kamatnih stopa u 2022.

Fed je ipak napomenuo da će ostaviti dovoljno prostora za usporavanje tog procesa, ako se ukaže potreba.

Američka središnja banka “unaprijed je obavijestila javnost da planira smanjivati (potpore), potvrđujući time optimistična očekivanja za gospodarstvo, što u konačnici najavljuje snažnu američku potražnju za naftom”, rekla je Barbara Lambrecht iz Commerzbanka.

Potražnja za energentima oporavlja se nakon ublaženih zabrana putovanja, što se očitovalo u rastu stope iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta na istočnoj obali SAD-a na 93 posto, najvišu razinu od svibnja 2019. godine, pokazali su službeni podaci.

Raspoloženje na tržištu podupire i poskupljenje prirodnog plina.

Cijene prirodnog plina posljednjih su mjeseci naglo porasle u cijelom svijetu zbog pojačane potražnje, osobito u Aziji, niskih zaliha i neuobičajeno tijesne opskrbe iz Rusije.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u srijedu cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 74,46 dolara, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments