Potražnja za čelikom prigušila proizvodnju

Svjetska potražnja za čelikom stabilizirat će se ove godine nakon izrazitog pada u 2015., procijenilo je u utorak u najnovijem izvješću udruženje worldsteel, napominjući da oporavak prigušuju slabašne investicije u okruženju pojačane geopolitičke neizvjesnosti.

Potražnja za čelikom u svijetu trebala bi ove godine gotovo stagnirati, na 1,5 milijardi tona, nakon što je u 2015. smanjena tri posto, procjenjuju u worldsteelu u najnovijim kratkoročnim prognozama.

Udruženje predstavlja više od 150 proizvođača čelika iz cijelog svijeta na koje otpada oko 85 posto svjetske proizvodnje.

Za 2017. predviđaju blagi rast potražnje, za 0,5 posto.

Među rizicima koji bi mogli nepovoljno utjecati na potražnju izdvajaju “visoku zaduženost kompanija i stanje na tržištu nekretnina u Kini, neizvjesnost povezanu s Brexitom i moguću daljnji eskalaciju nestabilnosti u pojedinim dijelovima svijeta.

“Okruženje u industriji čelika i dalje je izazovno, obilježeno snažnom eskalacijom neizvjesnosti čiji je pokretač geopolitička situacija u raznim dijelovima svijeta”, konstatira predsjednik uprave odbora za ekonomiju u worldsteelu T.V. Narendran.

Tako je britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije pojačala neizvjesnost kada je u pitanju dugo očekivani oporavak investicija u EU, napominje Narendran.

U tom bi kontekstu po procjenama worldsteela rast potražnje za čelikom u EU28 ove godine trebao snažno usporiti, na samo 0,8 posto, uz procijenjenu potražnju od 154,8 milijuna tona. U 2015. uvećana je 2,9 posto, pokazuju procjene worldsteela.

U 2017. potražnja bi trebala ponovo ojačati, uz procijenjenu stopu rasta od 1,4 posto.

“Slaba ulaganja na globalnoj razini i dalje koče jači oporavak potražnje za čelikom”, zaključuju u udruženju.

Napominju kako će “bolja prognoza za Kinu nego što se očekivalo, zajedno s nastavljenim rastom u gospodarstvima u nastajanju, pomoći globalnoj industriji čelika da se u 2016. i idućim godinama vrati na put pozitivnih stopa rasta”, iako će one još neko vrijeme biti niske.

Za Kinu, daleko najvećeg potrošača čelika u svijetu, u worldsteelu predviđaju pad potražnje za čelikom u ovoj godini za jedan posto, na 665,6 milijuna tona. Prošle godine potonula je 5,4 posto. U 2017. ponovo se očekuje snažniji pad potražnje, za dva posto.

Ako se izuzme Kina, potražnja bi u skupini gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju trebala ove godine porasti gotovo istim tempom kao i 2015., za 2,0 posto, na 436,2 milijuna tona. U 2017. rast bi trebao biti dvostruko snažniji.

U SAD-u, drugom po veličini potrošaču u 2015., potražnja za čelikom smanjit će se ove godine 1,2 posto, na 95 milijuna tona, nakon oštrog, 10,1-postotnog pada u prošloj godini. Za 2017. prognozira se oporavak potražnje, uz stopu rasta od tri posto.

Rusija i Njemačka bile su u 2015. gotovo izjednačene u potrošnji čelika, zauzevši šesto odnosno sedmo mjesto na globalnoj ljestvici s potrošenih 39,4 milijuna odnosno 39,2 milijuna tona čelika. Ove bi godine Njemačka trebala preteći Rusiju s procijenjenom potrošnjom od 40 milijuna tona dok bi u Rusiji ona trebala kliznuti na 38 milijuna tona, pokazuju procjene worldsteela.

You may also like

0 comments