Potpredsjednici Sabora – Brkić, Opačić, Jandroković

Hrvatski je sabor u nastavku konstituirajuće sjednice devetog saziva potpredsjednicima Sabora imenovao HDZ-ove Gordana Jandrokovića, Milijana Brkića i Željka Reinera, SDP-ovu Milanku Opačić te HNS-ova Ivana Vrdoljaka.

Sabor je izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove radnih tijela koja bi trebala pripremiti zakonske izmjene na temelju kojih će se idućeg tjedna formirati nova vlada.

Odbor za Ustav vodi Mostov Miroslav Šimić, a Odbor za zakonodavstvo HDZ-ov Dražen Bošnjaković 

Predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav izabran je Mostov Miroslav Šimić.

Iako ranije najavljivano da će taj Odbor voditi dosadašnji predsjednik Robert Podolnjak, od toga se odustalo nakon što je u Sabor javio kako će mu oporavak, nakon sinoćne ozljede, biti dugotrajan.

Potpredsjednik tog odbora i dalje će biti SDP-ov Peđa Grbin.

Odbor za zakonodavstvo vodit će HDZ-ov Dražen Bošnjaković, a potpredsjednik Orsat Miljenić, a Odbor za izbor i imenovanja vodit će Ante Sanader (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU).

Zbog predloženih imenovanja negodovao je Ivan Pernar (Živi zid), koji je ocijenio da bi njegova stranka, s obzirom na broj zastupnika, trebala sudjelovati u članstvu u odborima. “Molili smo da se neka mjesta ostave za nas sedmero”, rekao je Pernar, no, nakon dobacivanja kolega ispravio se i kazao da je zapravo riječ o četvero zastupnika.

Nezadovoljnim zastupnicima Živog zida potporu je izrazio Mostov Miro Bulj, no predsjednik Sabora Božo Petrov uzvratio je kako mjesta u ostalim odborima, koji će se imanovati naknadno, mogu dogovoriti s ostalim oporbenim klubovima.

Tajnik Sabora Davor Orlović 

Sabor je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o mandatima koje je dio zastupnika zamrznuo zbog obnašanja dužnosti nespojive sa zastupničkom.

Zamjenike su tako dobili ministri u aktualnoj tehničkoj vladi, župani i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te europarlamentarka Ivana Maletić.

Zagrebačkog župana Stjepan Kožića (HSS) u saborskim će klupama zamijeniti Mladen Mađer, međimurskog župana Matiju Posavca (HNS) zamijenit će Bernarda Topolko, a varaždinskog Predraga Štromara (HNS) Božica Mlakar, splitsko-dalmatinskog župana Ivu Žinića (HDZ) Željka Josić, a brodsko-posavskog Danijela Marušića (HDZ) Marko Šimić.

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (BM 365) zamijenit će Željko Lacković.

Ljubica Ambrušec mijenjat će Mostova ministra Slavena Dobrovića, Monika Udovičić Antona Klimana (HDZ), Marko Baričev Miru Kovača (HDZ), Natko Felbar Mostova Vlahu Orepića, Marija Jelkovac HDZ-ova Tomu Medveda, Mato Franković HDZ-ova Lovru Kuščevića, a Sandra Kulić Mlakar Zlatka Hasanbegovića (HDZ).

Josip Borić u saborske će klupe umjesto ministra prometa Olega Butkovića (HDZ), Nikolina Babić zamijenit će ministra obrta Darka Horvata (HDZ), a Vesna Bedeković ministra ragionalnog razvoja Tomislava Tolušića.

Europarlamentarku Ivanu Maletić (HDZ) zamjenjuje Damir Felak.

Mandat je u mirovanje stavio i gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić (HDZ), a u saborskim klupama zamijenit će ga Ivan Šipić, a čelnicu Živog zida Vladimiru Palfi Branimir Bunjac.

Tajnikom Sabora imenovan je Davor Orlović.

Tim je imenovanjima završena konstituirajuća sjednica Sabora, a Petrov je slijedeću sazvao već za poslijepodne, nakon petnaestominutne stanke.

(Hina)

You may also like

0 comments