Home Energetika Potpomognuto dobro raspoloženje na tržištima podiglo cijenu nafte

Potpomognuto dobro raspoloženje na tržištima podiglo cijenu nafte

by admin

Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima više od četiri posto, katapultirane skokom burzovnih indeksa u sklopu općeg poboljšanja raspoloženja na tržištima nakon novih kineskih poticaja za gospodarstvo, a dodatnu potporu pružio je i neočekivani oštar pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,90 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 45,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,80 dolara višoj cijeni, od 40,40 dolara. Burzovni indeksi širom svijeta poskočili su u četvrtak, signalizirajući obnovljeni apetit ulagača za rizičnom imovinom, nakon što su kineske vlasti novim injekcijama likvidnosti poduprle posustalo gospodarstvo, snizivši referentne kamatne stope i obvezne rezerve za banke. Tržišta su odahnula a porasli su i kineski burzovni indeksi, koje je proteklih dana snažno pritisnula zabrinutost ulagača da će Peking smanjiti financijske injekcije.

Optimizam se proširio i na naftna tržišta, koja posebno pozorno prate kineske makroekonomske pokazatelje radi procjene potražnje u najvećem potrošaču energije u svijetu. Podršku naftnim tržištima pružio je i podatak američke vlade o neočekivanom oštrom padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 5,5 milijuna barela, najvećem od početka lipnja. Analitičari su očekivali da će porasti za milijun barela.

Bjarne Schieldrop iz švedskog SEB-a smatra da taj podatak i nije značajnije pridonio današnjem skoku cijena nafte. “Značajnije je na (današnji) uzlet utjecalo opće poboljšanje raspoloženja”, tvrdi on. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 40,51 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts