Potpisani ugovori od posebnog interesa za Hrvate u BIH

U prostorijama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su Ugovori o raspodjeli sredstava za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2015., priopćeno je u utorak iz tog Ureda.

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva za dodjelu potpore Daria Krstičević čestitala je dobitnicima potpore na kvalitetno pripremljenim i osmišljenim projektima. “Vjerujemo da je upravo suradnja i zajedništvo najbolji put za uspješnu realizaciju konkretnih i strateški važnih projekata, projekata koji osiguravaju bolju kvalitetu života, koji stvaraju preduvjete za nova radna mjesta, a samim tim i ostanak Hrvata u svom rodnom kraju”, poručila je.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik izrazio je nadu da će potpora koju Hrvatska pruža biti još veća te da će se i na taj način pomoći ostanku i opstanku Hrvata u BiH, ali i ostalim narodima i građanima u toj zemlji. “Hrvatska unatoč poteškoćama s kojima se sama suočava pronalazi snage i pruža pomoć svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini kroz projekte u području obrazovanja, znanosti, kulture, zdravlja i ostalih područja”, rekla je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić, dodavši kako je nužno pružanje potpore svima onima koji imaju snage i hrabrosti ostati u svom rodnom kraju i svoju budućnost živjeti upravo tamo.

Pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović istaknula je da je jedan od prioriteta kojima se vodilo Povjerenstvo za dodjelu potpore bio njegovanje, čuvanje i očuvanje materijalne i duhovne kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ustvrdila je da su svi dosadašnji, odrađeni projekti vođeni odgovorno i transparentno te da su svojim sadržajem i programima, dostupni svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i šire.

U ime dobitnika potpore, zahvalio se fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla iz Mostara. izrazivši uvjerenje da će dobivena potpora doprinijeti da svi njihovi projekti budu još bolji i kvalitetniji. Vlada Republike Hrvatske donijela je 14. listopada odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015., podsjećaju u priopćenju iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti osigurano je 5,35 milijuna kuna (10 projekata), dok je programima i projektima iz područja zdravstva namijenjeno 5,26 milijuna kuna (5 projekata) . Za programe i projekte iz područja kulture osigurano je 5 milijuna kuna (14 projekata), a iznos od 4.39 milijuna kuna namijenjen je programima i projektima iz ostalih područja (6 projekata), koji se uglavnom odnose na infrastrukturu.

U posljednje četiri godine, ističu iz Državnog ureda, putem ovog natječaja financirana su u iznosu od 75 milijuna kuna, 122 velika, strateški važna projekta za opstanak, ostanak i povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Financijska potpora daje se većim, strateški važnim projektima (škole, bolnice, domovi zdravlja, studentski i starački domovi, infrastrukturni projekti), kao i projektima koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Prednost u dobivanju financijske potpore, navode, imaju i programi i projekti koji se provode u partnerstvu s pravnim osobama iz Hrvatske u smislu prekogranične suradnje, kao i programi i projekti koje financijski podupire lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini.

Novina u odnosu na prijašnju raspodjelu sredstava je i nadzor namjenskog trošenja dodijeljenih sredstava i stručna evaluacija projekata. Posebna vrijednost novoustrojenog sustava je i uspostava međuresornog povjerenstva koje Vladi predlaže financiranje projekata.

You may also like