Potpisan ugovor za prugu Budimpešta – Beograd

Generalni direktori Železnica Srbije i Saobraćajnog instituta CIP, Miroslav Stojčić i Milutin Ignjatović, potpisali su danas ugovor o izradi prostornog plana za prugu Beograd – Budimpešta kroz Srbiju, koja će se graditi u saradnji sa kineskim partnerima. To je prvi ugovor koji je potpisan za taj železnički koridor, a prostorni plan područja posebne namene od Beograda do Kelebije na granici sa Mađarskom biće završen u roku od šest meseci.

Stojčić je, posle potpisivanja ugovora u Železnicama Srbije, rekao Tanjugu da srpske železnice prate predviđenu dinamiku i ispunjavaju rokove za taj projekat. On je kazao da su radne grupe železnice u koordinaciji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da je današnje potpisivanje prvi korak u realizaciji tog važnog projekta. Kako je precizirao, prostorni plan za prugu Beograd-Budimpešta je neophodan za studiju izvodljivosti.

Direktor Saobraćajnog instituta CIP, Milutin Ignjatović, je rekao da CIP treba da potpiše niz ugovora sa Železnicama Srbije za gradnju pruge do Budimpešte. On je u izjavi Tanjugu, podsetio da je CIP već uradio idejni projekat za deonicu od Stare Pazove do Novog Sada, koja će se graditi u okviru realizacije ruskog kredita, kao i da treba da se uradi idejni projekat za deo od buduće glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu do Stare Pazove i kasnije za deo od Novog Sada do Subotice. “CIP je za deonicu Stara Pazova-Novi Sad već uradio idejni projekat za prugu na kojoj će vozovi ići 200 km na sat i predaće za mesec dana i glavni projekat”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, predstavnici CIP-a svakodnevno imaju sastanke sa predstavnicima resornog ministarstva. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ranije najavilo da će Studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat biti završena do kraja juna, da će radovi početi do kraja 2015. i trajati dve godine. Predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg, tako da se dobije dvokolosečna pruga za mešoviti – putnički i teretni saobraćaj, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje manje od tri sata. Dužina pruga je 350 kilometara, od čega 184 km na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj. Svaka država će raditi projekat za svoju deonicu, kao i studiju izvodljivosti koju će predati kineskim partnerima da bi je objedinili u jednu studiju. (Tanjug)