Potpisan ugovor o povećanju pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija vrijedan 133,7 milijuna kuna

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja popisan je ugovor za projekt kojem je cilj povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija vrijedan 133,7 milijuna kuna, od kojeg se očekuje unaprjeđenje kvalitete znanstvenog rada u Hrvatskoj.

Projekt su potpisali ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, uz nazočnost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića.

Projekt će pridonijeti većoj međunarodnoj vidljivosti hrvatskih znanstvenika te povećati dostupnost i korištenje međunarodno relevantnih elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija kako bi se unaprijedila kvaliteta njihova znanstvenog rada, rekli su potpisnici.

Premijer Plenković čestitao je svima koji su doprinijeli projektu i izrazio očekivanja da Hrvatska iskoristi sve projekte koji su na raspolaganju od Europske unije i osigura njihovu kompatibilnost s hrvatskim proračunom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja iduće godine imat će na raspolaganju oko 12,5 milijardi kuna, što je određeni napredak u odnosu na ranije razdoblje, kazao je Plenković i najavio da će se postotak izdvajanja za istraživanje i obrazovanje povećati kad se steknu gospodarski i financijski preduvjeti.

Plenković je izrazio očekivanja da se nastavi s obrazovnom reformom, nakon što je završeno javno savjetovanje tijekom kojeg je stigao veliki broj prijedloga.

Reforma treba biti izvedena na uključiv i pluralističan način, uz doprinos hrvatske akademske zajednice i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, poručio je i dodao kako se nada da će se kroz dijalog iznjedriti program koji će doprinijeti kvalitetnijoj Hrvatskoj.

Obrazovanje je budućnost Hrvatske, pa naša država treba napraviti obrazovni sustav jednake kvalitete onima u najrazvijenijim zemljama, kako bi nove generacije bile konkurente na tržištu rada.

Obrazovni sustav treba omogućiti mladim ljudima da budu svjesni hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i povijesti, da steknu mogućnost analitičkog razmišljanja i da na taj način mogu spojiti radni ciklus s obrazovnim potrebama, kazao je Plenković.

(Agencija)

You may also like