Potpisan sporazum o gradnji Jadransko jonske autoceste

Crna Gora, Albanija i kineska kompanija Pacific Construction Group Corporation Limited (CPCG) potpisali su u Pekingu memorandum o razumijevanju o izgradnji Jadransko-jonske autoceste po modelu privatno-javnog partnerstva, priopćeno je u četvrtak iz crnogorske vlade.

Tim memorandumom definirano je uspostavljanje mehanizma suradnje između Crne Gore i Albanije i kompanije CPCG, kao i aktivnosti u cilju realizacije tog projekta u te dvije države. “Trajanje memoranduma je ograničeno na 18 mjeseci s mogućnošću produženja, u ovisnosti od zainteresiranosti potpisnika”, ističe vlada u Podgorici u čije ime su memorandum potpisali predstavnici ministarstva prometa i pomorstva dok je albansku vladu predstavljalo ministarstvo transporta i infrastrukture.

Kompanija CPCG osnovana je 1995. i jedna je od najvećih privatnih tvrtka u Kini. Njena osnovna djelatnost je projektiranje i izgradnja infrastrukture, osobito prometne. Potpisivanju memoranduma nazočili su predsjednik vlade Albanije, Edi Rama, crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i nacionalni koordinator Crne Gore za suradnju s Kinom Goran Jovetić.

You may also like