Potpisan Kolektivni ugovor za Studentski centar, prestao štrajk

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u Studentskom centru (SC) u Zagrebu i  sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak potpisali su u petak u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića prvi Kolektivni ugovor (KU) u povijesti te institucije, nakon čega su radnici odustali od štrajka.

Predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić rekla je da se KU-om osigurava očuvanje postojećih prava radnika, a da će se o primjeni materijalnih prava kao što su božićnica, regres, uskrsnice i ostalo, koja su navedena u KU-u, početi pregovarati u zadnjem tromjesečju iduće godine.

“Pristali smo, s obzirom na najavu ministra da će se pokušati završiti sanacija, pregovaramo o primjeni materijalnih prava dogovorimo u 2017. godini”, kazala je Sertić istaknuvši da se potpisivanjem ugovora prekida štrajk zaposlenika SC-a.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak zahvalio je sindikatima na razumijevanju za stanje u SC-u i izrazio nadu da će sanacija biti dovršena do kraja iduće godine.

Ministar Barišić izjavio je da potpisivanje KU-a u uvjetima sanacije ne omogućuje pregovaranje o svim materijalnim pravima u punom iznosu, ali Ministarstvo je spremno što prije dovršiti sanaciju. Dodao je da sanacija SC-a traje gotovo četiri godine pa bi ju trebalo što prije završiti, naglasivši da su u proračunu za iduću godinu predviđena malo veća sredstva za tu svrhu.

Na upit novinara o sredstvima u proračunu za znanost i obrazovanje, Barišić je rekao da je predviđeno povećanje od oko 11 posto, a najveća stavka se odnosi na zaposlene u obrazovanju i znanosti i iznosi 123 milijuna kuna.

“Dio za plaće prvenstveno će se odnositi na raspodjelu koeficijenata, a u skladu s mogućnostima očekujemo da će biti i povećanja plaća”, kazao je.

Također je predviđeno povećanje za participaciju u projektima koji će se sufinancirati iz Europske unije, rekao je Barišić i naveo primjer Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

(Agencija)

You may also like

0 comments