Poticanje potražnje podiglo cijenu nafte

Saudijska Arabija smanjuje opskrbu

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, poduprte smanjenom ponudom vodećih proizvođača i nadom da će cijepljenje protiv covida 19 i poticaji za gospodarstvo oživjeti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla je  na 61,53 dolara dok je na američkom cijena iznosila 58,73 dolara.  Cijene nafte skočile su od studenoga prošle godine, kada su vlade počele cijepiti stanovništvo protiv covida 19, podupirući ujedno gospodarstvo velikim paketima poticaja.

Vodeći svjetski proizvođač paralelno smanjuju opskrbu, za 7,2 milijuna barela dnevno od početka ove godine, prema sporazumu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju.

Najveća izvoznica Saudijska Arabija odlučila je jednostrano smanjiti opskrbu u veljači i ožujku, za dodatnih milijun barela dnevno.

OPEC+ smanjuje opskrbu kako bi je prilagodio slabijoj potražnji u pandemiji koronavirusa, a izvorni mu je cilj bilo spuštanje zaliha na petogodišnji prosjek.

Da su na dobrom putu signalizira možda i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je u utorak pokazalo pad američkih zaliha u prošlom tjednu za 3,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali daleko skromniji rast, za 985.000 barela.

 Vlada će službene podatke objaviti tokom dana.Neki analitičari ipak smatraju da su cijene previše porasle kada se uzme u obzir odnos ponude i potražnje. Međutim, trenutno stanje na tržištu ne odražava razine cijena koje se u potpunosti naslanjaju na ograničenje opskrbe. 

Neki pak predviđaju da će ponuda ove godine kaskati za potražnjom jer će se sve više ljudi cijepiti, početi putovati i raditi u uredima.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,28 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments