Poticajne mjere središnjih banaka ojačale svjetske burze

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i nadi ulagača u ubrzanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 18.543 boda, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 2.182 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 5.221 bod. S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su prošloga tjedna nove rekordne razine, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u petak, nakon podatka da je u srpnju u SAD-u otvoreno 255.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 180.000.

Pritom je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 4,9 posto, ispod razine od 5 posto koja se smatra ′punom zaposlenošću′. Ti su podaci ohrabrili ulagače jer ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva. Doduše, ojačale su i špekulacije da bi Fed zbog toga ipak mogao povećati ključne kamatne stope do kraja godine.

No, to će, kažu analitičari, ovisiti o budućim makroekonomskim pokazateljima jer će američka središnja banka čekati jasnije naznake jačanja gospodarstva, s obzirom da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 1,2 posto, dok se očekivao rast veći od 2,5 posto.

Uz to, inflacija se i dalje kreće ispod ciljane razine Feda od 2 posto. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata Feda u rujnu iznose oko 18 posto, a u prosincu 46 posto.

S druge strane, britanska središnja banka smanjila je u četvrtak ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,25 posto. To je prvo smanjenje kamata u Britaniji od 2009. godine, a Bank of England (BoE) najavila je i da će kupovati državne obveznice u iznosu od 60 milijardi funta kako bi se ublažile posljedice britanske referendumske odluke o napuštanju Europske unije.

Zahvaljujući među ostalim i tome, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle.Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 6.793 boda, a frankfurtski DAX 0,3 posto, na 10.367 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,7 posto, na 4.410 bodova. I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao, za 1,9 posto, na 16.254 boda. Posljedica je to razočaranja ulagača novim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama japanskih vlasti i središnje banke. Procjenjuje se, naime, da nove mjere nisu dovoljne za poticanje rasta gospodarstva i inflacije.

You may also like