Poticajne mjere ECB-a za izlazak iz minimalne inflacije

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je predstavio dugo iščekivani paket novih poticajnih mjera, uključujući produljenje programa kupnje imovine za šest mjeseci i nove kategorije imovine koju planiraju kupovati.

Kao što su već najavljivali, u ECB-u su prilagodili program kupovina imovine, poznat kao kvantitativno ublažavanje, produljivši njegovu primjenu do kraja ožujka 2017. godine. Prvotno je planirano da će biti na snazi zaključno s rujnom 2016. godine.

Proširen je i popis obveznica koje će ECB ubuduće moći kupovati pa sada obuhvaća i obveznice iskazane u eurima čiji su izdavatelji tijela lokalne i regionalne uprave, kazao je Draghi.”Odlučili smo produljiti program kupovina imovine. Mjesečne kupovine u iznosu od 60 milijardi eura u sklopu postojećeg programa kupovine sada bi trebale biti na snazi do kraja ožujka 2017. godine, odnosno i iza toga roka bude li potrebno, a svakako dok upravno vijeće ne bude svjedočilo održivom kretanju stope inflacije prema ‘nešto ispod dva posto’ koliko cilja ECB na srednji rok”, poručio je čelnik ECB-a.

Najavio je i da će se primitci od različitih kategorija kupljene imovine reinvestirati u postojeći program, uz napomenu da nisu povećavali iznos mjesečnih kupovina zato što smatraju da će produljenje roka primjene i reinvestiranje primitaka biti dovoljni. “Naš program kupnje imovine je fleksibilan i uvijek se može prilagoditi”, dometnuo je Draghi.

Prethodno je ECB na sjednici najavio da će od 9. prosinca dodatno sniziti kamatnu stopu na depozite banaka, na minus 0,3 posto, s dosadašnjih minus 0,2 posto. Time će bankama nešto više naplaćivati držanje depozita kako bi ih potaknuli da viškove usmjere u kreditne plasmane. Potez bi trebao potaknuti kronično nisku inflaciju u eurozoni, koja je prema prvim procjenama Eurostata, objavljenima u srijedu, u studenome iznosila svega 0,1 posto na godišnjoj razini.

ECB je snizio prognoze inflacije za 2016. i 2017. godinu i sada očekuje inflaciju od jedan posto u idućoj godini, koja bi u 2017. godini trebala ubrzati na 1,6 posto. U odnosu na rujanske projekcije stope inflacije snižene su za po 0,1 postotni bod. Potvrđena je pak ranija procjena ovogodišnje inflacije od mršavih 0,1 posto. Na današnjoj sjednici odlučeno je da referentna kamatna stopa ECB-a ostane na dosadašnjih 0,05 posto. Gotovo nepromijenjene su i gospodarske projekcije, prema kojima se u ovoj godini očekuje rast od 1,5 posto, koji bi u idućoj godini trebao blago ubrzati na 1,7 posto, te na 1,9 posto u 2017.

You may also like