Poštuje li Iran nuklearni sporazum znat će se 15. listopada

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je odlučio o tome hoće li SAD ostati u nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila, no odluku nije htio otkriti.

“Odlučio sam”, rekao je novinarima Trump odgovarajući na pitanje je li donio odluku nakon što je kritizirao sporazum u skladu s kojim se Iran složio ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. Odgovarajući na Trumpove komentare, viši iranski dužnosnik za Reuters je rekao da se Iran pripremio za sve vrste scenarija ako SAD napusti sporazum i može odmah nastaviti sa svojim prekinutim nuklearnim aktivnostima bude li potrebno.

Američki dužnosnici poslali su neujednačene signale o nuklearnom sporazumu između Irana i šest svjetskih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i SAD-a.

Američka veleposlanica u UN-u ranije u srijedu rekla je da američki predsjednik nije najsretniji s iranskim nuklearnim sporazumom, ali da još uvijek nije signalizirao da od njega odustaje. “Nema jasnog signala da se planira povući (iz sporazuma). No jasno je da nije sretan s tim sporazumom”, kazala je Nikki Haley u razgovoru za CBS News osvrnuvši se na Trumpov govor na Općoj skupštini, kada je taj međunarodni sporazum iz 2015. nazvao “sramotom”.

Francuski predsjednik Emanuel Macron pozvao je u srijedu da se proširi nuklearni sporazum s Iranom, tako da u njega budu uključene mjere za ograničenje razvoja balističkih raketa i produljenje nadzora procesa obogaćivanja uranija. “Moramo zadržati sporazum iz 2015. jer je dobar za snažan nadzor aktualne situacije”, rekao je Macron novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, prenosi AFP.

Američki predsjednik mora do 15. listopada odlučiti hoće li potvrditi da Iran poštuje sporazum. Ako to ne učini, Kongres ima 60 dana vremena da odluči o ponovnom uvođenju sankcija.

Merkel: Trumpova prijetnja je pogrešna

Njemačka i SAD ne slažu se u stajalištu o Sjevernoj Koreji, rekla je u srijedu Angela Merkel, osudivši prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će “totalno uništiti” tu državu.

Merkel, za koju se očekuje da će osvojiti i četvrti mandat na izborima u nedjelju, rekla je da su sankcije i diplomacija jedini način da se tu zemlju navede na pregovore. “Protivim se takvim prijetnjama”, rekla je Merkel za Deutsche Welle upitana za komentar o Trumpovim izjavama u UN-u.

“Svaki oblik vojnog rješenja smatramo potpuno neprimjerenim i ustrajemo na diplomatskom rješenju”.

Dodala je da su s njezinog stajališta “sankcije i njihova primjena primjeren odgovor. Smatram da je sve drugo u vezi Sjeverne Koreje pogrešno”. Merkel je kazala da je prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru rekla Trumpu da se mora pronaći diplomatsko rješenje.

Rohani: Iran poštuje sporazum

“Nikoga nismo prevarili, nismo bili nepošteni u primjeni tog sporazuma”, kazao je Rohani i opovrgnuo da će njegova zemlja biti prva koja će ga prekršiti.
Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015., ali će “odlučno i nepokolebljivo odgovoriti na njegovo kršenje s bilo koje strane”, izjavio je u srijedu u UN-u predsjednik Hasan Rohani.

“Ali Iran će odlučno i nepokolebljivo odgovoriti na njegovo kršenje s bilo koje strane”, poručio je iranski predsjednik, odgovorivši tako na govor američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je na Općoj skupštini uključio Iran u “malu skupinu odmetnutih režima”, nazvavši nuklearni sporazum “sramotnim”.

“Bilo bi šteta da sporazum pokopaju “odmetnuti novopridošlice na međunarodnoj političkoj sceni”, kazao je Rohani, jasno dajući do znanja da misli na predsjednika Trumpa.

Također je istaknuo da taj sporazum pripada međunarodnoj zajednici, a ne jednoj ili dvije zemlje. “Kršenjem međunarodnih obveza, nova američka administracija uništava svoj vlastiti kredibilitet i potkopava povjerenje koje uživa u međunarodnoj zajednici”, dodao je Rohani.

U Beču je 14. srpnja 2015. potpisan sporazum između Teherana i šest svjetskih sila -SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke – o ograničavanju iranskog nuklearnog programa na isključivo civilnu primjenu, u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Macron: Sporazum nije dovoljan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u srijedu da nuklearni sporazum zaključen 2015. s Iranom nije dovoljan s obzirom na “razvoj stanja u regiji i rastući pritisak koji Iran vrši u regiji”.

“Treba nam sporazum iz 2015. Je li taj sporazum dovoljan? Nije s obzirom na razvoj stanja u regiji i rastući pritisak koji Iran vrši u regiji”, izjavio je on na susretu s novinarima. Francuski predsjednik citirao je i “povećanu aktivnost Irana na balističkom planu” i naglasio potrebu da se “razuvjeri države u regiji i SAD”.

Po njemu bi na balističke aktivnosti trebalo staviti “paket sankcija”. “I otvoriti raspravu o nuklearnoj energiji nakon 2025. te o ulozi Irana u regiji jer su napetosti sve veće vezano uz aktivnost Hezbolaha i pritisak Irana na Siriju”.

“To sam predložio dvojici predsjednika, američkom i iranskom, i potrudit ću se postići sporazum na toj osnovi. Potreban nam je u regiji SAD jer predvodi koaliciju u Siriji. Dakle, neophodno je postići sporazum i pokušat ću uvjeriti Trumpa da ne osuđuje taj sporazum nego da ga dopuni tim točkama”. “Ne isključujem nijedno korisno putovanje u tom kontekstu”, kazao je Emmanuel Macron.

You may also like

0 comments