Postrožene sankcije Iranu podigle cijenu nafte

SAD ukinila izuzeće 
Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara nakon što je Washington zatražio od svih kupaca da od idućega tjedna obustave uvoz iranske nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,25 dolara. Jučer je zaključio trgovanje 2,07 dolara. Na američkom se tržištu danas trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 65. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,70 dolara.

Tržišta je jučer uzdrmala odluka SAD-a o ukidanju izuzeća za uvoz iranske nafte, potpirujući strahovanja od dodano smanjenja ionako tješnje opskrbe.

SAD je u studenom prošle godine ponovo uveo sankcije Iranu ali je na šest mjeseci odobrio izuzeće ključnim kupcima Kini, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Turskoj, Italiji i Grčkoj.

Jučer je ministar vanjskih poslova Mike Pompeo potvrdio da je cilj Washingtona svesti na nulu iranski izvoz nafte. Ne planiramo produljiti izuzeća nakon 1. svibnja, dodao je.

Iran je prije opetovanog američkog uvođenja sankcija bio četvrti proizvođač nafte među članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), proizvodeći oko tri milijuna barela dnevno. U travnju izvoz mu se spustio ispod milijun barela dnevno, prema podacima iz rasporeda tankerskih pošiljki i izvorima iz industrije.

Danas su se cijene nafte stabilizirale budući da ostali veliki dobavljači, poput Saudijske Arabije, imaju dovoljno slobodnih kapaciteta da nadoknade izgubljenu iransku naftu.

“Cijene nafte vjerojatno će nastaviti rasti još neko vrijeme a onda će uskočiti Saudijska Arabija sa znatno većom proizvodnjom”, procjenjuje Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Američki predsjednik Donald Trump uvjeren je da će Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ispuniti obećanje i nadoknaditi izgubljenu iransku naftu na naftnim tržištima, izjavio je novinarima neimenovani američki dužnosnik.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je jučer da će njegova zemlja “u koordinaciji s drugim proizvođačima osigurati potrošačima adekvatnu opskrbu, vodeći istodobno računa o ravnoteži na svjetskom naftnom tržištu”.

Saudijska Arabija najveća je izvoznica nafte u svijetu i sudjeluje u koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno, koje provode OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom kako bi poduprli cijene.

Sudionici te inicijative sastat će se u lipnju kako bi razgovarali o proizvodnoj politici u predstojećem razdoblju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 72,44 dolara, što znači da je porasla 1,61 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments