Postoji li u Hrvatskoj ekonomska desnica?

Analizirajući stavove vodećih stranaka i koalicija o ključnim gospodarskim pitanjima ekonomska analitičarka Sandra Švaljek zaključila je da ‘zdravu ekonomiku koja se temelji na liberalnim principima u aktualnoj kampanji promoviraju jedino stranke Pametno, Most i koalicija Uspješna Hrvatska’. To je prvi put da ozbiljnije političke struje (prognozira im se ulazak u Sabor) svojim programima odudaraju od populističkih koje smo dosad navikli slušati pa stoga tportal analizira što je to ‘ekonomska desnica’

‘Zdrava ekonomika’ koju zagovaraju te stranke, prema Švaljek, ne proizlazi nužno iz neke ekonomske teorije ili škole već se u bezbrojnim pokušajima empirijski potvrdila kao skup ekonomskih politika i mjera koje rezultiraju najpoželjnijim ekonomskim ishodima u smislu gospodarskog rasta, zaposlenosti, stabilnosti cijena ili neke druge ciljne veličine. Koje su to ideje i stavovi po kojima se ove tri političke snage razlikuju od ostatka političke scene?

U usporedbi s ostalim političkim opcijama, ove tri najviše zagovaraju djelovanje tržišta, a najmanje su sklone državnom intervencionizmu. Također, sve tri opcije nedvosmisleno se zalažu za politiku štednje i bolnih rezova začinjenu neugodnim reformama, jer smatraju da su proračunski deficit i visok javni dug glavna ograničenja ubrzanju gospodarskog rasta.

Najjasnija je u svojim liberalnim stavovima stranka Pametno koju predvodi splitska gradska vijećnica Marijana Puljak. Program stranke, koji su odreda pohvalili ekonomisti liberalne provenijencije, previđa 18 dubinskih reforma uz naglasak na fiskalnu odgovornost i jasnu usmjerenost na smanjenje rashodovne strane proračuna. U stranci Pametno smatraju da radikalna fiskalna konsolidacija i svođenje deficita na nulu može dovesti do smanjenja rizika i kamatnih stopa što je bolje od bilo kojeg drugog oblika državne intervencije, piše Zoran Korda na Tportalu.

Liberalima se sviđa i njihov pristup monetarnoj politici. Za razliku od većine ostalih stranaka, u stranci Pametno podržavaju dosadašnju politiku HNB-a i protive se alternativnim prijedlozima koji zagovaraju devalvaciju kune i korištenje primarne emisije za intervencije na financijskom tržištu. Također, zalažu se za jednostavniji porezni sustav, manji broj poreznih stopa i sustav koji će biti predvidljiv i pravno stabilan.

Sličan pristup smanjenju proračunskog deficita i konsolidaciji javnog duga ima i Most nezavisnih lista (Most) na čelu s metkovićkim gradonačelnikom Božom Petrovom koji se zalaže za prepolovljavanje broja državnih dužnosnika na nacionalnoj kroz smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru i reduciranje broja ministarstava. Također, predviđa i značajno reduciranje lokalnih dužnosnika kroz teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica lokalne uprave i samouprave.

Za razliku od stranke Pametno, nemaju jednoznačan stav prema monetarnoj politici. Premda se načelno zalažu za neovisnost HNB-a, skloni su idejama o ‘povratku monetarne suverenosti’.

You may also like

0 comments