Postoje mnoge indicije kako su ruski vojnici nazočni na teritoriju Ukrajine

Kijev – Postoje mnoge indicije da se ruski vojnici bore na istoku Ukrajine. No čini se sve kako bi njihova nazočnost ostala prikrivena. A Amerikanci smatraju da je na istoku Ukrajine više od 12.000 ruskih vojnika.

Za mnoge se radilo o neočekivanom priznanju: u jednom intervjuu za oporbeni ruski dnevnik „Novaja Gazeta“ jedan ozlijeđeni ruski vozač tenka je priznao ono o čemu se već priča od samo početka sukoba na istoku Ukrajine. On i mnogi ruski vojnici se bore rame uz rame s proruskim separatistima u ovom dijelu Ukrajine. To nije bio prvi napis medija o ovoj temi koja se u Rusiji izbjegava, barem kada je riječ o medijima sklonima Kremlju. Američka vojska ionako polazi od toga da se na istoku Ukrajine bori preko 12.000 vojnika Ruske Federacije.

Dnevnik „Komersant“ je isto tako prije nekoliko tjedana donio priču o tri ruska vojnika koji su nakon „misije“ u Ukrajini službeno zatražili otpust iz Ruske vojske. Kako nadalje navodi ovaj dnevnik, profesionalni vojnici Ruske vojske svoj boravak u tzv. “Donjeckoj Narodnoj Republici” skrivaju iza formulacije “službeni put na neodređeno vrijeme”. I to biva uredno odobreno od nadležnih časnika. Ruski vojnici se doduše bore na prvim linijama bojišnice, ali čine sve kako ne bi novinarima upadali previše u oči. Vrijeme koje ne provode na bojišnici, provode u vojarnama i ne „motaju“ se pretjerano po gradu kako ne bi upadali u oči, svjedoče ruski reporteri. Tako bi se trebao stvoriti dojam da se protiv Ukrajinske vojske bori isključivo domaće stanovništvo, što je uostalom i službena verzija Moskve.

No to je daleko od istine, kako u razgovoru za Deutsche Welle svjedoči Dmitri Pislar iz Odbora majki vojnika Rusije. „Teško je, međutim, odrediti koliko se ruskih vojnika stvarno bori. Na terenu vojnici dolaze i odlaze“, kaže Pislar. No uvriježena tvrdnja da ruski vojnici, ako i jesu u Ukrajini, tamo provode „odmor“ nije istinita. Valentina Malinkova iz Odbora majki vojnika Rusije je razgovarala s mnogo vojnika koji su joj potvrdili da za svoj boravak u Ukrajini dobivaju novac. Ili im se obećava viši čin ili status veterana. No obećanja vojnih vlasti se, kako nadalje svjedoče vojnici, često ne ispunjavaju. Protiv onih vojnika koji bivaju uhićeni u Ukrajini, rusko vojno odvjetništvo automatski pokreće istragu zbog dezertiranja kako bi se stekao dojam da su pobjegli iz Ruske vojske kako bi se borili u Ukrajini, govori Malinkova. Mediji su dosad zabilježili više takvih slučajeva.

Vlada u Moskvi unatoč tomu ponavlja kako se u Ukrajini ne bore „regularne ruske postrojbe“. Dokazi koji bi pobili ovu tvrdnju dosad nisu pronađeni. Jer u posljednjih godinu dana zaista nije zabilježena nazočnost niti jedne službene ruske postrojbe u Ukrajini. Kada se to jednom i dogodilo, u kolovozu prošle godine, ruske vlasti su tvrdile kako se radi o vojnicima koji su „zalutali preko granice“. No priča o pojedincima je mnogo. Čak i sve više ruskih političara „iz drugog reda“ otvoreno govori o „dragovoljcima“ koji se bore na istoku Ukrajine. No to je, kako tvrde političari, privatna stvar svakoga građanina Ruske Federacije. „Mi zastupamo stav da svatko tko je otpušten iz vojske ili se nalazi na odmoru, može ići kamo ga je volja. I tako je činjenica da ima časnika i vojnika koji idu u Ukrajinu i tamo sudjeluju u borbama. To nismo nikad ni pokušavali sakriti“, zaključuje Viktor Savarsin, zastupnik i član obrambenog povjerenstva ruskog parlamenta Dume.

You may also like