Postoje li konkretni dokazi kako je Sulejmani planirao napade?

CBS
Američki ministar obrane Mark Esper nije vidio specifične obavještajne dokaze o tome da Iran planira napasti četiri veleposlanstva Sjedinjenih Država, rekao je u nedjelju i ponovio da je Washington spreman bez preduvjeta pregovarati s Iranom.

Za CBS-ovu emisiju “Face the Nation” Esper je rekao da se slaže s ocjenom svog predsjednika Donalda Trumpa da su napadi na američka veleposlanstva izgledni, ali je rekao da se ta ocjena ne temelji na nekim specifičnim dokazima. Na novinarsko inzistiranje je li vidio konkretne obavještajne dokaze Esper je odgovorio “Nisam vidio dokaze u vezi s četiri veleposlanstva”.

Više američkih dužnosnika opravdalo je likvidaciju iranskoga generala Kasima Sulejmanija izjavom da su američkim diplomatima i službenicima u Iraku i regiji prijetili neposredni napadi koje je pripremao Sulejmani.

Trump je u petak rekao da je Iran vjerojatno ciljao američko veleposlanstvo u Bagdadu kao i da je Iran planirao napade na četiri veleposlanstva. Sulejmani je ubijen američkom bespilotnom letjelicom 3. siječnja.

Demokrati i nekoliko republikanaca u Kongresu propitivali su opravdanost američkog napada i rekli da nisu o tome bili primjereno i podrobno obaviješteni. Esper je u intervjuu ustvrdio da je Washington i dalje spremna pregovarati s Iranom bez preduvjeta.

Zapovjednik Čuvara revolucije, iranske ideološke vojske, izjavio je u nedjelju da svrha napada 8. siječnja na američke ciljeve u Iraku nije bila ubiti neprijateljske vojnike.

General Salami je bio pozvan svjedočiti u parlamentu nakon što su iranske oružane snage u subotu priznale da su greškom srušile ukrajinski civilni zrakoplov u srijedu, samo nekoliko sati nakon iranskih raketiranja baza u Iraku.

Zapovjednik zrakoplovnih snaga Čuvara revolucije preuzeo je “punu odgovornost” za rušenje ukrajinskog aviona objasnivši da je vojnik avion zamijenio za krstareću raketu i tako izazvao pad ukrajinskog Boeinga 737 pri čemu je poginulo svih 176 osoba.

Iran je pozvao strane stručnjake, posebice iz Kanade, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Francuske na sudjelovanje u istrazi.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da ga “uopće ne zanima” hoće li Iran pristati na pregovore sa Sjedinjenim Državama, nakon što je njegov savjetnik sugerirao da će Teheran morati pristati na razgovore jer neće imati drugog izbora.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien rekao je za Fox News Sunday da “kampanja maksimalnog pritiska” na Teheran koju provodi Washington djeluje. U objavi na Twitteru u kojoj je citirao O’Brienov intervju, Trump je napisao: “Zapravo, uopće me ne zanima hoće li oni pristati na pregovore. To će u potpunosti ovisiti o njima. Odustanite od nuklearnog oružja i prestanite ubijati svoje prosvjednike”.

You may also like

0 comments