Postignut dogovor o hitnim mjerama za skupe energente

Ministri EU

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u petak na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu, na kojem su ministri energetike članica EU-a postigli politički dogovor o prijedlogu Uredbe o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Kako su izvijestili iz Ministarstva, taj prijedlog uključuje mjere za smanjenje potražnje električne energije tijekom vršnih sati kako bi se smanjile cijene električne energije za potrošače, zatim mjere za prikupljanje viška prihoda od inframarginalnih proizvođača električne energije te solidarnog doprinosa iz viška dobiti sektora fosilnih goriva, koji će se koristiti za ublažavanje utjecaja visokih cijena na krajnje kupce i dodatno zaštititi kupce električne energije.

Hrvatska je podržala tu uredbu i spremna je intenzivno raditi s europskim kolegama na osiguravanju čiste, sigurne i pristupačne energije za sve građane Europske unije, naglasio je ministar Filipović na sastanku.

Također je istaknuo kako Hrvatska smatra da mjere za smanjenje potrošnje trebaju biti na dobrovoljnoj osnovi, no i kako se mogućnost reguliranja cijena i potpore trebaju proširiti na sve sudionike na tržištu, odnosno na sve potrošače, uključujući i sva poduzeća, s obzirom na to da utjecaj visokih cijena pogađa sve tržišne sudionike.

EU ministri su razmijenili mišljenja o daljnjim opcijama za ublažavanje visokih cijena plina. Filipović je u tom kontekstu istaknuo kako Hrvatska smatra da je ograničenje cijene za sve veleprodajne transakcije prirodnog plina jedina mjera koja će pomoći svakoj državi članici, ali i Europskoj uniji, navodi se u priopćenju.

Hrvatska ujedno podržava intenziviranje zajedničkih aktivnosti u svrhu smanjenja korištenja plina i rješavanja trenutne krizne situacije prouzrokovane visokim cijenama, poput zajedničke nabave plina na EU razini, ali i zamjenu plina kao energenta u vidu prelaska na obnovljive izvore energije i energetski učinkovitijih rješenja.

Na kraju sastanka, Danska je izvijestila EU ministre o nedavnim curenjima plina u plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u blizini otoka Bornholm u Danskoj, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

You may also like