Postignut dogovor o američkom dugu

Na redu je Kongres

Predsjednik SAD-a, Joe Biden, potvrdio je u nedjelju postizanje dogovora s republikanskim čelnikom Zastupničkog doma, Kevinom McCarthyjem, o povećanju granice zaduživanja do 1. siječnja 2025. Taj dogovor omogućuje Kongresu da glasa o tom pitanju.

Biden je novinarima u Bijeloj kući izjavio da je ovo dogovor koji je pozitivna vijest za američki narod. Nakon sastanka s McCarthyjem, u kojem su se dogovorili o posljednjim detaljima sporazuma, Biden je istaknuo da se uklanja katastrofalna prijetnja bankrota i da se štiti ekonomski oporavak zemlje.

Postizanje dogovora o javnom dugu, koji sprečava bankrotiranje vlade i što bi bilo prvi put u povijesti SAD-a, rezultat je nekoliko tjedana pregovora između Bidena i republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa.

Sporazum treba proći kroz podijeljeno tijelo prije 5. lipnja, kada bi američko Ministarstvo financija objavilo da više nema novčanih sredstava. Biden je snažno pozvao obje strane, Senat i Zastupnički dom, da prihvate dogovor, uz očekivanje da će McCarthy imati dovoljno podrške republikanaca za potvrdu sporazuma.

Sporazum je suočen s kritikama iz desnog krila republikanaca i lijevog krila demokrata. Međutim, McCarthy je izjavio ranije u nedjelju da vjeruje da ima podršku većine republikanaca.

Ovim sporazumom će se privremeno suspendirati ograničenje duga do 1. siječnja 2025. Također će se ograničiti potrošnja vlade u proračunima za 2024. i 2025., vratiti neiskorištena sredstva namijenjena za borbu protiv pandemije, ubrzati izdavanje dozvola za određene energetske projekte te uvesti dodatne radne obveze u socijalnim programima.

You may also like