Poslovni rezultati poduprli burzovne indekse

Bolje od očekivanoga

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i u srijedu, pri čemu je S&P 500 indeks ojačao šesti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Nakon šest dana rasta, S&P 500 primaknuo se svojoj rekordnoj razini, dosegnutoj početkom rujna, na samo 5 bodova. Dow Jones je, pak, tijekom trgovanja dosegnuo novu rekordnu razinu, no do kraja trgovanja je popustio.

U 8 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u uslužnom i nekretninskom, 1,6 posto, a potom zdravstvenom, 1,5 posto.

Tehnološki je sektor, pak, oslabio za 0,3 posto, nakon pet dana rasta.

Od početka rujna do početka listopada S&P 500 pao je gotovo 6 posto jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u nabavnim lancima, rast plaća i troškova poslovanja negativno utjecati na zarade kompanija.

No, dosad objavljena poslovna izvješća pokazuju da su kompanije zasad uspjele amortizirati te probleme.

Dosad je 14 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 85 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 29,4 posto.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica blago pale, pa tako prate smjer azijskih tržišta koja su pod pritiskom zbog problema na kineskom tržištu nekretnina. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju početak sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava situacija na kineskom tržištu nekretnina, dok podršku burzama pruža jučerašnji rast Wall Streeta. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu se nakon šest dana rasta S&P 500 indeks primaknuo svojoj rekordnoj razini, dosegnutoj početkom rujna, na samo pet bodova.

Cijena dionice Evergrandea pala je 10 posto, nakon što je kompanija izvijestila da je odustala od prodaje udjela u njezinoj podružnici, vrijednog 2,6 milijardi dolara, i da nema napretka u pokušaju prodaje druge imovine.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Cijene su nafte, pak, pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,22 posto, 85,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 83,40 dolara.

You may also like