Home Ekonomija Poslovni rezultati kompanija pomogli svjetskim burzama

Poslovni rezultati kompanija pomogli svjetskim burzama

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer je većina američkih kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones ojačao je 172 boda ili 0,65 posto, na 25.411 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.737 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 7.402 boda Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju. Među ostalim, jučer su iz tog razloga cijene dionica dvije modne kompanije Ralph Lauren i Estee Lauder skočile više od 10 posto.[/vc_column][/vc_row]

Veće prihode i dobit ostvario je u četvrtom lanjskom tromjesečju i Alphabet, no zbog snažnog rasta troškova poslovanja, cijena dionice te krovne kompanije Googlea ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan. „Poslovni rezultati kompanija i dalje podržavaju tržište. Zarade u četvrtom lanjskom tromjesečju prilično su snažne”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, njih oko 71 posto svojim je zaradama u posljednjem lanjskom tromjesečju nadmašilo očekivanja analitičara. Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjoj razini u tom tromjesečju iznositi više od 15 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto. Nakon oštrog pada krajem prošle godine, Wall Street se posljednjih tjedana oporavlja, pa su od početka ove godine S&P 500 i Dow Jones indeks porasli oko 9, a Nasdaq indeks oko 11 posto.

Oporavak tržišta zahvaljuje se porukama američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,04 posto, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,71 posto, na 11.367 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 5.083 boda.

Related Posts