Home Ekonomija Poslovni dnevnik proglasio najbolje poslovne uzlete

Poslovni dnevnik proglasio najbolje poslovne uzlete

by Petra Rajković

Tvrtke Auro Domus, Sensa Oliva, Eko-Flor Plus, Daira i Bovis pobjednice su u pet kategorija najboljih “poslovnih uzleta” u 2016. godini prema odabiru Poslovnog dnevnika, objavljeno je u srijedu na Summitu poduzetništva, završnoj manifestaciji Poslovnog uzleta za 2016. godinu.

U kategoriji “uzlet izvoza” pobijedio je Auro Domus, koji se bavi trgovinom plemenitim metalima, dok je u kategoriji “uzlet prihoda” prva Sensa Oliva čija je osnovna djelatnost unaprjeđenje zdravlja i ljepote.

Nagradu “uzlet dobiti” dobio je Eko-Flor Plus, koji se bavi komunalnim uslugama i trgovinom.

“Uzlet zaposlenosti” odnijela  je opatijska Daira, tvrtka širokog spektra djelovanja – od turizma i nekretnina do pružanja knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga, dok je pobjednik kategorije “uzlet investicija” Bovis iz Vukovarsko-srijemske županije, koji se bavi stočarskom proizvodnjom, stakleničkom proizvodnjom povrća te proizvodnjom energije iz bioplinskog postrojenja.

Pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac kazala je na dodjeli nagrada kako se nada da poduzetnici već osjećaju pozitivne promjene što su se dogodile proteklih godinu dana, a napose posljednja dva mjeseca.

“S jedne strane poduzetnicima pojeftinjujemo izvore financiranja, a brzo će se vidjeti i učinci porezne reforme. Nedavno je predstavljen i Zakon o razvoju malog gospodarstva, a usvojen je i Zakon o javnoj nabavi. Sljedeće godine radit ćemo i dalje na smanjivanju parafiskalnih nameta”, rekla je Mandac.

Ona vjeruje kako poduzetnici osjećaju da im država želi biti iskreni partner.

Namjera je, kaže, da država sa svoje strane napravi sve da poduzetnicima olakša poslovanje.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić naglasio je  kako se država više bavi javnim i državnim poduzećima nego privatnim sektorom koji bi trebao bit temelj gospodarstva.

“Malo i srednje poduzetništvo neopravdano je zanemareno”, tvrdi Jakelić.

Na pitanje što bi država mogla učinit da poduzetnicima olakša poziciju Jakelić odgovara da prema njima treba imati više razumijevanja, ali i da se trebaju razrađivati novi modeli razvoja. Kaže i kako je iznimno bitno napokon završiti privatizaciju.

(Agencije)

Related Posts