SAD: Poslovna ulaganja i ulaganja u naftna polja u opadanju

Poslovna ulaganja širom Sjedinjenih Američkih Država sve više posustaju. Čini se kako kompanije nisu voljne ojačati potrošnju za izgradnju temelja gospodarstva poput strojeva, kompjutera i novih pogona. Ulaganja američkih kompanija u trećem su kvartalu u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasla 2,2 posto, objavilo je prošloga tjedna nadležno ministarstvo, a prenosi Wall Street Journal. Taj je podatak jedan od najslabijih u posljednjih šest godina ekonomske ekspanzije.

Drugi su pokazatelji još manje optimistični. Kapitalna potrošnja – narudžbe kapitalnih dobara koja se ne koriste u obrambene svrhe (osim zrakoplova) – pale su do kraja listopada ove godine 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. Slabije investicije koče ekonomski rast što je jedan od ključnih razloga zbog kojih se američko gospodarstvo proteklih godina borilo za rast viši od 2 posto. Ta slabost ujedno umanjuje budući potencijal. Kapitalna potrošnja važan je sastojak poboljšanja produktivnosti (koja je prošlih godina bilježila anemičan rast), ali je ujedno i kritična za plaće i korporativnu dobit.

Mnogi su se faktori “urotili” da bi ograničili rast investicija tijekom ekonomske ekspanzije. Tvrtke su nevoljko ulazile u projekte zbog nejednako raspoređene potražnje i zabrinutosti oko regulatornog okruženja. Tisuće njih su radije odlučile ojačati cijenu dionice otkupom vrijednosnih papira i za dividende nego da ponovno ulažu u strojeve i opremu čime bi povećale produktivnost i posljedično plaće.

Neki analitičari tvrde kako je otkup vlastitih dionica dokaz kako tvrtke kapitalna ulaganja ne smatraju važnima. Među kompanijama u sastavu indeksa S&P 500, otkup dionica porastao je u trećem kvartalu 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i više od 80 posto u odnosu na razdoblje od prije desetak godina. Istovremeno, viša stopa nezaposlenosti u godinama nakon recesije na raspolaganje je stavila relativno jeftinu radnu snagu, što je vjerojatno bio poticaj kompanijama da više troše na radnike nego na kapital. Čak i s padom stope nezaposlenosti, još uvijek vlada zatišje na tržištu rada što se očituje u slabom rastu plaća i povijesno niskom postotku Amerikanaca koji čine radnu snagu – sada ih je 62,4 posto.

Nedavno su i jači dolar i niže cijene robe izazvale oprez među sve većim brojem kompanija, a i mnoga velika spajanja također su doprinijela konsolidaciji među kompanijama orijentiranima na ulaganje. Primjerice tvrtka Kraft Heinz je početkom studenoga najavila kako će zatvoriti sedam pogona u Sjevernoj Americi kao dio plana rezanja troškova vrijednog 1,5 milijardu dolara donesenog nakon spajanja H.J. Heinz Co. i Kraft Foods Group. Istovremeno, objavljeno je kako će povisiti kvartalnu dividendu 4,5 posto.

Konsolidacija će “eliminirati višak kapaciteta i smanjiti operativne viškove te nas učiniti konkurentnijima” kazao je ulagačima glavni financijski direktor Paulo Basilio u studenom. Kompanija je objavila kako namjerava ulagati u modernizaciju nekih objekata. Nevoljkost za ulaganja svojstvena je kompanijama iz različitih sektora – od trgovine do proizvodnje energije te nekih uslužnih tvrtki. Trgovački lanac Macy′s namjerava zatvoriti 35 do 40 trgovina početkom sljedeće godine jer se udružuje s J.C. Penney i Abercrombie & Fitch.

Proizvođač dizelskih motora Cummins krivnju za nedavni pad prodaje svaljuje na usporavanje prodaje na ostalim kontinentima i usporavanju u domaćoj energetskoj industriji. Pad kapitalne potrošnje na u Sjevernoj Americi oslabio je njihovo poslovanje s generatorima, a slabija potražnja usporila je prodaju opreme građevinskim kompanijama. Glavni izvršni direktor Storeroom Solutionsa Carlos Tellez objavio je kako su njihovi kupci, svi od proizvođača medicinske opreme i velikih sveučilišta, sve oprezniji. Tvrtka Radnor prodaje sustave za upravljanje i organizaciju zaliha. “Nakon recesije primijetili smo pozitivne pomake naprijed, ali 2015. je sve okrenula u suprotnom smjeru”, objavili su, a prenijela Banka.hr.

Tijekom posljednje recesije, pad ulaganja bio je kudikamo značajniji nego ijedan do sada nakon Velike depresije, a oporavak mlak. Kapitalna ulaganja (bez ulaganja u zrakoplove i obranu) rasla su po stopi od 10 posto godišnje u prve dvije godine ekspanzije, ali su od tada usporila. Prije samo malo više od godinu dana, činilo se kako ulaganja imaju mogućnost za snažan rast. Sredinom 2014. ekonomski je rast ubrzao, zapošljavanje je bilo snažno, a Fed je kamatne stope držao blizu nule. Umjesto oporavka dogodilo se usporavanje. Oštra zima uzrokovala je pad potražnje i isporuka. Na pad investicija utjecala je i niska cijena nafte, a snažan dolar opteretio je dobit kompanija. Niske cijene ostale robe (od metala do žitarica) utjecale su na sektore od čeličana preko poljoprivredo do rudarstva.

Mnogi ekonomisti očekuju da će se investicije oporaviti sljedeće godine jer će neki od spomenutih negativnih faktora izgubiti utjecaj. Međutim, pojavljuju se novi. Eskalacija rata u Siriji, zabrinutost oko terorističkih napada, rast kamatnih stopa u SAD-u te nadolazeći američki predsjednički izbori. Kategorije ulaganja na koje je utjecao pad cijena nafte i jači dolar posebno su jako pogođene u nekoliko posljednjih godina. Potrošnja za rudarenje i ulaganja u opremu za naftna polja pala je u trećem kvartalu 46 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ulaganja u željeznicu za prijevoz nafte pala je i više. Ulaganja u traktore pala su 42 posto. “Zbog slabe potražnje trenutno nemamo potrebe za novim kapacitetima”, kazao je Martin Richenhagen, glavni izvršni direktor proizvođača opreme za farme AGCO koji ima pogone u Kanzasu, Minesoti i Illinoisu.

Odličan urod žitarica u kombinaciji sa slabom globalnom potražnjom uzrokovao je pad cijena robe što je pak negativno utjecalo na prihode farmi, a ujedno i na potrošnju na traktore i druge strojeve. Tržište opreme za farme potonulo je s najviše razine zabilježene u 2013. otprilike 30 posto, kazao je Richenhagen dodavši kako je to jasan pokazatelj kako se u takvoj situaciji kompanije ne odlučuju na ulaganja u kapacitete.

Gregory Daco, ekonomist u Oxford Economicsu očekuje kako će kapitalne investicije ostati trome. Kompanije orijentirane na domaće tržište morat će trošiti više, ali slabi globalni rast usporit će investicije izvozno orijentiranih tvrtki i njihovih dobavljača. “Ako kompanije ne ulažu u novi kapital, taj doprinos potencijalnom rastu pada”, dodao je Daco pojasnivši kako bi posljedica mogla biti sporiji rast na dulje vrijeme. Situacija zabrinjava jer donositelji odluka, uključujući i predsjednicu Feda Janet Yellen, očekuju da snažnija proizvodnja podrži rast plaća i naposljetku osnaži potražnju.

You may also like