Poslovanje HANDA-e palo na reviziji zbog obveznih zaliha

Državni ured za reviziju od sredine listopada do druge polovice travnja bavio se revizijom poslovanja i financijskih izvještaja Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) za 2015. godinu, a izvješće je zaključio neprolaznom ocjenom odnosno “nepovoljnim mišljenjem”.

Agenciji se nalazima za 2015. spočitavaju nepravilnosti vezane uz formiranje većih zaliha naftnih derivata od propisanih, ekonomski dvojbeno trgovanje zalihama i opcijske kupnje, troškovi odvjetnika, korištenje višestruko prevelikog poslovnog prostora s obzirom na samo sedam zaposlenih, nepravilnosti u javnoj nabavi… Vrijednost zalihe nafte i naftnih derivata koncem 2015. iskazana je u iznosu 2,25 milijardi kuna, a rashodi za njihovo skladištenje u iznosu 156,5 milijuna.

Osim zaliha u materijalnom obliku, za kupnju onih u nematerijalnom obliku, kroz opcijske kupnje u 2015. potrošeno je 181,4 milijuna. Kako se ističe u izvješću, prema Odluci vezanoj uz zalihe, Agencija je bila obvezna formirati zalihe nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza u 2014., a ona ih je formirala za 95 dana ili 5,6 posto više, što povećava troškove. Agenciji se spočitava i da uvjeti kupnje naftnih derivata u nematerijalnom obliku (opcijske kupnje) nekoliko godina nisu mijenjani, piše Poslovni dnevnik.

Istodobno, arbitražni spor s Janafom rezultirao je s 1,8 milijuna kuna troškova postupka, od čega na odvjetničke usluge 1.6 milijuna. Državni revizori prigovaraju Agenciji da nije ni pokušala ići na mirno rješavanja spora. Uza sve, još od siječnja 2007. Agencija koristi 468 četvornih metara zakupljenog prostora i iako ima samo sedam zaposlenih, a s obzirom na standard od 15 ‘kvadrata’ po zaposlenom to je četiri puta više, stoji u izvješću. Zakupnina od 13,6 EUR/m2 plaća se i za zajednički prostor (40 m2).

You may also like