Prema računici HGK u Hrvatskoj nedostaje 12.000 radnika u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu, druge analize pokazuju da se taj broj penje i do 19.000.

No, zbog velikih investicija u turizmu, a samo sljedeće godine kroz 800 milijuna kuna ulaganja planira se otvaranje 40 novih hotela, raste potreba za radnicima u graditeljstvu i onih u turizmu. Apsurd se povećava – nezaposlenost je i dalje velika, ali i potraga za radnicima. “Tko će raditi?” bila je tema okruglog stola koja je u HGK okupila predstavnike tvrtki kojima nedostatak radnika, sindikate i resorne ministre turizma, graditeljstva i rada, a koji su zaključili potrebnim naći dugoročno rješenje kojim će se sanirati problem nedostatka radne snage, a ne samo govoriti o onom kratkoročnom – povećanju kvota za uvoz radnika.

Poslodavci su za to da se kvote povećaju, većina sindikata protiv povećanja uvoza radne snage, a bliže su njihovom razmišljanju i ministri. “Apsurd je”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, “da uz ovogodišnjih potrebnih 15.000 radnika u turizmu, a sljedeće godine 20.000, istodobno na Zavodu za zapošljavanje imamo 40.000 educiranih ugostiteljskih djelatnika”. Isti je problem i u graditeljstvu, a resorni ministar Lovro Kuščević rekao je kako su mu i ranije poslodavci priznali da velik broj radnika za njih ne želi raditi, jer im je isplativije raditi ‘u fušu’. “Zbog toga sam protiv povećanja kvota za uvoz radne snage”, rekao je Kuščević.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić rekao je da treba pojačati  prekvalifikacije i ubrzati reformu obrazovanja. Dragutin Kamenski iz Kamgrada rekao je da bi kvote trebale biti za sada rješenje, jer primjerice u Sloveniji ako u roku pet dana tvrtka ne može naći radnike, dobi pravo na uvoz. “A onda se dogodi da ti uvezeni radnici preko slovenskih tvrtki ulaze na hrvatsko tržište”, rekao je Kamenski.  Domagoj Ferdebar iz sindikata graditeljstva kaže kako treba u red dovesti i plaće, jer bi se s većim plaćama vratili i radnici koji su otišli izvan zemlje, te da zbog rada na crno gubi i država. Davorko Vidović iz HGK kaže da bi trebali sklopiti i međudržavne ugovore za uvoz radnika, s BiH primjerice ili s Ukrajinom, jer je prilikom posjeta toj zemlji i o tome bilo riječi, prenosi Poslosvni dnevnik.

Related Posts