Posljednji europski diktator još će neko vijeme vladati

Bjelorusi u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore, a malo tko sumnja da će Aleksandar Lukašenko biti izabran peti put. Sedam milijuna birača pozvano je u nedjelju na pete predsjedničke izbore u 21 godinu samostalnosti Bjelorusije, ali dosad je zemlja imala samo jednog predsjednika – Aleksandra Lukašenka.

On ni na jednim dosadšnjim izborima nije dobio manje od 75 posto glasova i gotovo će sigurno ponovo biti proglašen pobjednikom, piše BBC. Lukašenko ima troje protukandidata, ali dvojica su samo tehnički kandidati koji zapravo podržavaju predsjednika. Jedina prava protukandidatkinja je oporbena aktivistica Tatjana Karatkevič, ali ona nema podršku cijele opozicije.

Oporba se nije uspjela dogovoriti o zajedničkom kandidatu i sada ignorira izbore za koje tvrdi da će biti neslobodni i nepošteni. Ne smije pozivati na bojkot jer je to protuzakonito. Nema planova o održavanju postizbornih demonstracija poput onih iz 2010. godine i gotovo ih sigurno neće ni biti. Na posljednjim predsjedničkim izborima 2010. sedam od devet kandidata bilo je uhićeno, a jedan od njih pušten je tek ove godine nakon velikog međunarodnog pritiska. Bili su optuženi za razne prekršaje, od poticanja na nasilne prosvjede do pokušaja državnog udara.

Profesor političkih znanosti na sveučilištu u Minsku i Lukašenkov pobornik Sergej Krizman smatra da je to normalno. “Da netko u Britaniji sebe proglasi pravom vladom i napada javne zgrade, i oni bi završio u zatvoru”, kaže. Tvrdi da se Bjelorusiju kritizira samo zato jer nema nafte. “Saudijska Arabija nema izbore, ali je njezin Kralj dobrodošao u London”, žali se Krizman.

Čak i neki od Lukašenkovih najžešćih kritičara priznaju da je čovjek popularan, iako ne onako kako to brojke sugeriraju. “Nezaposlenost je niska, zdravstvena skrb je besplatna, država je funkcionalna”, rekao je ravnatelj bjeloruskog Instituta za strateške studije Aleksej Pikulik.

Pikulik je i sam bio žrtva Lukašenkova režima, bio jedno vrijeme i u zatvoru i u egzilu, ali vjeruje da je s obzirom na situaciju u Ukrajini i rusku intervenciju većina Bjelorusa željna mirnog života, bez straha od sukoba. “Glavna Lukašenkova platforma jest da je s njim država stabilna i neovisna”, kaže Pikulik. Bjeloruske vlasti redovno se optužuju za namještanje rezultata i glumljenje izbornog procesa. Nitko ne sumnja da će ishod i ovaj put biti Lukašenkova pobjeda. Čovjek kojeg zovu posljednjim europskim diktatorom ostat će u sedlu još neko vrijeme.

You may also like