Posljednji dani Therese May na vlasti

Skori odlazak?
Britanski mediji objavili su kako očekuju da Theresa May u petak objavi da odlazi s mjesta britanske premijerke.

Britanska kancelarka Theresa May podnijet će ostavku u petak, piše britanski The Times, dodajući da su je počeli napuštati i najbliži suradnici nakon njezina približavanja ideji o drugom referendumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Prema pisanju otočkih medija, May će odlazak najaviti nakon sastanka s predsjednikom odbora 1922 Konzervativne stranke, Grahamom Bradyjem. Vijest o Mayinom odlasku objavio je i Reuters, BBC i Guardian

May se našla u teškoj situaciji nakon što je u srijedu navečer ostavku dala i predsjednica vladajuće Konzervativne stranke u Donjem domu britanskog parlamenta Andrea Leadsom. Leadsom je bila jedna jedna od zagovornika Brexita, ali rekla je da više ne podržava pristup vlade. “Više ne vjerujem da će naš pristup realizirati rezultat referenduma”, navela je u pisanoj ostavci Leadsom, koja je u Mayinom kabinetu bila zadužena za organizaciju vladinih poslova u donjem domu parlamenta.

“Prema tome s velikim žaljenjem i teška srca podnosim ostavku na dužnost u vladi.” Mayin novi plan uključuje glasanje o tome treba li održati drugi referendum o Brexitu, kada njezin zakon prođe prvu fazu, kao i tješnje trgovinske veze s EU-om u budućnosti. No time je izazvala žestoku reakciju i nekoliko zastupnika koji su je do sada podržavali kazali su da to više ne mogu.

Gotovo tri godine otkako su birači s 52 posto ‘za” naprama 48 posto ‘protiv’ glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izaći iz europskog kluba kojemu se pridružila 1974. kada se May povuče, njezina konzervativna stranka izabrat će novog lidera koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u studenome sklopila. S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Kladionice najviše izgleda za Mayina nasljednika daju Borisu Jonhsonu koji je bio zaštitno lice kampanje za brexit, a Johnson poručuje da želi odlučniji razlaz s blokom. Američka investicijska banka JPMorgan povisila je izglede za Brexit bez sporazuma s 15 na 25 posto na temelju scenarija da upravo Boris Johnson postane novi premijer nakon čega će slijediti opći izbori pa nova odgoda za Brexit do kraja godine.

Graham Brady, predsjednik utjecajnog Odbora 1922, a riječ je o jezgri unutar konzervativne stranke koja ima moć kreirati i rušiti premijere, Johnson je rekao zastupnicima da će se May sastati u petak s Odborom i da će se razgovarati o vodstvu stranke.

Dnevni list The Times piše da će May upravo u petak objaviti datum povlačenje i da će ostati premijerka sve dok njezin nasljednik ne bude izabran, a riječ je o procesu u dvije faze. “Sastat ću se s premijerkom u petak nakon što završi njezina kampanja za izbore za Europski parlament sutra i nakon sastanka konzultirat ću se s 1922”, rekao je Brady.

Odgoda brexita koji se trebao dogoditi krajem ožujka, a po novom 31. listopada, znači da Britanija mora održati izbore za Europski parlament jer je još članica unije. Prema anketama najviše izgleda da osvoji eurozastupnička mjesta ima Brexit, stranka Nigela Faragea, tvrdog ‘brexitera’. Rezultati će biti objavljeni oko 23 sata u nedjelju kada se zatvore birališta u svim članicama EU.

You may also like