Posljednjem europskom autokratu i peti mandat

Predsjednik Aleksandar Lukašenko je nakon zatvaranja birališta u nedjelju bio siguran da će i peti put biti izabran na dužnosti bjeloruskog predsjednika, nakon izbora koji su unaprijed bili odlučeni i koje je oporba bojkotirala, pokazale su izlazne ankete.

Lukašenko (61) se sprema za nastavak svoje 21-godišnje vladavine dok Europljani razmišljaju o ukidanju sankcija tom “posljednjem europskom diktatoru”, kako ga je nazvao Washington, kojeg redovito optužuju za teška kršenja ljudskih prava, progon oporbe i kontrolu medija. Nekoliko instituta koji su provodili izlazne ankete izvijestili su na javnoj televiziji da predsjednik na odlasku koji se natjecao s trima gotovo nepoznatim kandidatima, dobiva više od 80 posto glasova.

U 18.00 sati (17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) izlaznost je bila 81,8 posto, objavilo je glavno izborno povjerenstvo, potvrdivši Lukašenkovu želju da Zapad prizna izbore, unatoč pozivima oporbe na produljenje sankcija i zamoru birača. Glasovanje su nadzirali promatrači OESS-a, ali oporba drži da je predsjednik već krivotvorio izbore spriječivši oporbene čelnike da se kandidiraju.

EU koji razmišlja o ukidanju sankcija Bjelorusiji uvedenih 2011. zbog grubog gušenja poslijeizbornih prosvjeda 2010. želi biti siguran da “neće biti novih uhićenja predstavnika oporbe, nasilja i progona medija”, rekao je jedan diplomat za AFP. Lukašenko je zadnjih mjeseci doista pokazao dobru volju oslobodivši ljetos zadnje političke zatvorenika, među kojima je i ugledni Mikola Statkevič, pušten krajem kolovoza nakon pet godina provedenih u zatvoru.

Bruxelles je s odobravanjem dočekao taj potez i krajem listopada će odlučiti o ukidanju ili o produljenju sankcija. Lukašenko je upozorio oporbu da neće dopustiti eventualne prosvjede nakon izbora, kao što se dogodilo 2010. “Birališta se zatvaraju u 20.00 sati (19.00 sati po srednjeuropskom vremenu) i preporučam vam da poštujete zakon. Znate što će se dogoditi”, upozorio je. Lukašenko je od početka ukrajinske krize vješto manevrirao nametnuvši se kao posrednik između Rusije i Europljana i kao domaćin mirovnih pregovora Kijeva i proruskih separatista u Minsku.

You may also like