Posljedice Brexita: Ryanair smanjio procjene dobiti

Irski zrakoplovni prijevoznik Ryanair smanjio je procjene zarade u ovoj godini za 5 posto zbog oštrog pada tečaja britanske funte i poručio da bi prosječne cijene zrakoplovnih karata ove zime mogle pasti do 15 posto.

Najveći europski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik poručio je u utorak da bi njegova čista dobit do kraja tekuće poslovne godine, koja završava 31. ožujka iduće godine, trebala iznositi između 1,3 milijarde i 1,35 milijardi eura, dok je prije procjenjivao da će iznositi između 1,375 milijardi i 1,425 milijardi.

“Glavni razlog blagog smanjenja procjena rasta profitabilnosti u cijeloj godini predstavlja 18-postotni pad tečaja funte nakon ‘Brexita’, što će smanjiti prosječne cijene karata za 13 do 15 posto u drugom dijelu godine”, poručio je u priopćenju izvršni direktor tvrtke Michael O’Leary.

Tečaj funte pao je od kraja lipnja i referendumske odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije za 18 posto, pa je u odnosu na američki dolar zaronio na najnižu razinu u 31 godinu, oko 1,2 dolara.

O’Leary je upozorio i da će revidirane procjene znatno ovisiti o eventualnoj daljnjoj slabosti cijena karata ili funte u drugoj polovici poslovne godine.

Ryanair oko trećinu svojih prihoda ostvaruje u britanskoj valuti, dok se na tu valutu odnosi oko 20 posto njegovih troškova.

Njegov konkurent easyjet već je prije smanjio procjene zarade u ovoj godini zbog pada tečaja funte. (Agencije)

You may also like

0 comments