Poskupljenje struje podići će razinu srbijanske inflacije

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić izjavio je u petak da će najavljeno poskupljenje struje za 12 odsto od 1. avgusta direktno uticati i na rast cena u tom mesecu, odnosno da će inflacija tada biti veća za 0,6 odsto. “Procenjeni direktan doprinos povećanja cena električne energije od 12 odsto na rast potrošačkih cena u avgustu je 0,6 procentnih poena”, rekao je Pješćić Tanjugu u pauzi Samita ministara finansija i guvernera koji organizuje nedeljnik NIN.

Prema njegovim rečima, pored direktnog efekta na rast cena u avgustu, očekuju se i manji sekundarni efekti u narednim mesecima zbog prelivanja poskupljenja struje na cene drugih roba i usluga u zavisnosti od učešća ove komponente u ceni koštanja. Postepeno povećanje i približavanje međugodišnje inflacije cilju od četiri odsto trebalo bi da usledi krajem godine i zbog isključivanja negativnih mesečnih stopa inflacije s kraja prošle godine, rekao je sagovornik Tanjuga.

Prema poslednjim podacima, potošačke cene su u maju zabeležile mesečni pad od 0,3 odsto dok je međugodišnja inflacija snižena na 1,5 odsto. “Iako je inflacija u Srbiji niska već više od godinu dana, trebalo bi imati u vidu da su na takvo njeno kretanje uticali prevashodno jednokratni faktori, neuobičajeno nizak rast regulisanih cena, pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i kao posledica toga, niski troškovni pritisci u proizvodnji hrane. Takođe, uticao je i snažan pad svetske cene nafte u drugoj polovini prošle godine”, navodi Pješčić.

Sa druge strane, dodaje on, srednjoročna projekcija inflacije pokazuje da će sa iščezavanjem njihovog dezinflatornog dejstva doći i do postepenog povećanja inflacije i, uz do sada preduzete mere monetarne politike, inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da se vrati u granice cilja od 2,5 do 5,5 odsto (četiri, plus ili minus 1,5 odsto).

You may also like