Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da se odnosi u toj zemlji i s njenim susjedima mogu vrlo brzo značajno poboljšati u odnosu na stanje kakvo trenutačno vlada a istodobno je najavio neku vrstu diplomatske i političke ofenzive kako bi se to u narednim mjesecima i realiziralo. “Uvjeren sam da to nije nikakva utopija”, kazao je Čović na konferenciji za novinstvo u Sarajevu upriličenoj u povodu njegova preuzimanja osmojesečnog predsjedavanja državnim vrhom po modelu redovite rotacije.

Čović je kazao kako se može napraviti “ogroman iskorak” na planu euroatlanstkih integracija što znači da se do kraja narednog tjedna postigne konkretni dogovor u samoj zemlji o mehanizmu koordinacije odnosa sa Europskom unijom ali i o planu provedbe reformi na kojemu inzistira Bruxelles kao na preduvjetu svake dalje pomoći BiH. “Ako to uspijemo možemo očekivati intenzivnu jesen u BiH, prije svega od strane predstavnika EU”, kazao je Čović. Istaknuo je kako u zemlji ne bi smjelo biti oporbe euroatlanstkim integracijama te će stoga pokušati komunicirati sa dužnosnicima na svim razinama vlasti “bez obzira koliko to nekoga živciralo”.

Potvrdio je kako se to odnosi i na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika a Čović je ustvrdio kako problem kojega je Dodik potaknuo odlukom o raspisivanju entitetskog referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH i nije baš tako veliki. Kazao je kako je bio uvjeren da do referenduma neće doći no kad je već raspisan treba ga iskoristiti kao povod da se razgovara o problemu koji je do toga doveo. “Uvjeren sam da referendum treba iskoristiti ne da bi se napadalo Dodika nego kako bi se vidjelo što je pravi povod”, kazao je novinarima Čović dodajući kako on među političarima u BiH želi imati prijatelje a ne neprijatelje.

Čović je potvrdio kako će svi članovi Predsjedništva BiH u srijedu putovati u Beograd na poziv srbijanskog premijera Vučića a konstatirao je kako nema razloga da se ne grade prijateljski odnosi dvije zemlje bez obzira na ratnu prošlost i nedavne probleme prouzročene prijeporima oko obilježavanja dvadesete obljetnice genocida u Srebrenici. “Siguran sam da ovaj susret može samo donijeti smirivanje strasti u BiH”, kazao je Čović uz poruku kako zbivanja u Srebrenici trebaju biti poticaj za realno sagledavanje problema. Priznao je ipak kako je susret u Beogradu “iznuđen” okolnostima jer nije praksa da šef jedne države putuje u drugu na poziv premijera a pri tom neće biti ni susreta sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Čović je najavio kako će u predstojećem razdoblju uslijediti i otvaranje političkih pregovora o preustroju BiH i to prije svega kroz izmjene postojećeg izbornog zakona.

Na pitanje hoće li HDZ BiH i dalje inzistirati na uspostavi posebne izborne jedinice za Hrvate Čović je izbjegao dati izravni odgovor kazavši kako postoje “stotine načina za rješenje” te da niti jedan nije unaprijed zadan. Komentirajući pak aktualnu krizu vlasti u Federaciji BiH gdje HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) već mjesec dana imaju manjinsku vladu Čović je potvrdio kako su dovršeni pregovori s tri manje stranke koje bi trebale popuniti prazninu nastalu izlaskom Demokratske fronte (DF) iz vlasti.”Napravit će se ‘prividna većina’ u parlamentu FBiH no mora se tražiti trajno rješenje”, kazao je Čović pozvavši sve stranke u BiH na konsenzus i donošenje odluka barem oko strateških pitanja.

Za sigurnost članova Predsjedništva BiH koji će u srijedu stići u posjet Srbiji, brinut će oko 1.000 policajaca u uniformi i civilu, piše u ponedjeljak beogradski tisak. akir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović dolaze na poziv srbijanskog premijera Aleksandra Vučića a sastanak će najvjerojatnije biti održan u Karađorđevu, navodi beogradski “Blic”.List piše kako se očekuje da danas u Beograd stignu i pripadnici bosanske Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji će imati sastanak sa pripadnicima MUP-a i BIA.  Nakon tog sastanka bit će razrađena i trasa kretanja gostiju iz Sarajeva koja će se povremeno zatvarati za promet. “Automobil s članovima Predsjedništva BiH pratit će i tri vozila sa najiskusnijim pripadnicima Uprave za sigurnost, okolica Karađorđeva bit će praktično pod opsadom, a čak će Dunavom patrolirati riječna policija i ronioci Žandarmerije”, kaže neimenovani izvor beogradskog dnevnika. Srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da će članovi Predsjedništva BiH biti, od trenutka ulaska u Srbiju “apsolutno sigurni” i izrazio uvjerenje “da neće doživjeti ništa slično onome što se dogodilo premijeru Vučiću u Potočarima “.

Vodstvo Srba u Bosni i Hercegovini treba odustati od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužilašva na državnoj razini jer bi to dovelo u pitanje ustav BiH, a umjesto toga pozornost se treba usmjeriti prema europskoj agendi, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ministrica Pusić sudjeluje u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem će jedna od tema, pod točkom razno, biti i Bosna i Hercegovina. “Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje ustava BiH i svega drugoga što je Dayton sa sobom donio. Fokus treba biti na tome da BiH i Republika Srspka potpišu sporazum o početku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se s tim može krenuti. To je ključno i o tome će se razgovorati, a naravno i o toj ideji za referendum, gdje ja ne vidim drugog rješenja nego da se pažnja na neki način usmjeri na druge stvari i da se od toga odustane”, rekla je Pusić.

Prošli tjedan je parlament bosanskih Srba, Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o raspisivanju referenduma kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH u proteklih dvadeset godina. Ministrica Pusić je dodala da nitko nije ni očekivao da će stvari u BiH teći glatko i bez otpora i da ne treba odustajati već kod prve prepreke, poput ove najave referenduma.”Ovakve stvari treba rješavati dogovorima i razgovorima, uklanjati ih i ići naprijed prema europskom usmjerenju. Ne treba bacati koplje u trnje kod svake prepreke, kada bismo to radili nikamo ne bismo stigli”, rekla je Pusić.

Related Posts