Poruke OPEC-u iz Malezije: Produljite dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Sporazum o rezanju proizvodnje koji je OPEC prošle godine dogovorio prilikom pokušaja poboljšanja cijene nafte mogao bi se produljiti za više od šest mjeseci, rekao je ministar naftnih investicija Saudijske Arabije Khalid al-Falih na azijskoj konferenciji o nafti i plinu koja je danas započela u Maleziji.

Piše: Irina Slav/OilPrice.com

“Temeljem konzultacija koje sam imao sa sudionicama (članicama OPEC-a), prilično sam uvjeren kako će sporazum biti proširen na drugu polovicu godine, a eventualno i dulje. Koalicija je proizvođača odlučna učiniti sve što je potrebno kako bi se količina zaliha nafte svela petogodišnji prosjek “, rekao je glavni čovjek saudijske naftne industrije, a prenosi Bloomberg.

Ova izjava dolazi nakon što je sirova nafta zabilježila jedan od najgorih tjedana u posljednjim mjesecima, dok je nafta tipa WTI u petak pala ispod 45 dolara po barelu što je najniže od kolovoza prošle godine. Iako su komentari Al-Faliha trebali popraviti stanje na tržištu, cijene još uvijek to ne odražavaju.

Moguće je, međutim, da će pozitivni učinak biti prolazan, jer signali koji dolaze iz SAD-a su nedvosmisleni: proizvodnja raste i nastavit će rasti. SAD nisu jedini proizvođač koji namjerava nastaviti s proizvodnjom. Iran također želi povećati svoju proizvodnju sirove nafte, planirajući proširiti svoj dnevni proizvodni kapacitet na 5,7 milijuna barela.

OPEC se 25. svibnja sastaje u Beču kako bi razmotrio produljenje dogovora, a analitičari su, čini se, jednoglasno suglasni kako će se to produljenje odobriti. Nekoliko članova kartela već je objavilo svoju potporu produljenju, uključujući Iran i Nigeriju, kao i Irak i Kuvajt, a čini se ako nema očitih čimbenika koji bi mogli opravdati kraj rezanja u prvotnom roku – u lipnju.

Ipak, ostaje zabrinutost kako niti produljenje dogovora neće biti blagotvorno, budući se američka naftna proizvodnja i dalje povećava. Agencija Energy Information Administration, koja predviđa dnevni prosjek od 9,2 milijuna barela za 2017. godinu, predviđa prosjek od 9.9 milijuna barela u 2018. godini.

You may also like