Poruke iz Saudijske Arabije podigle cijenu nafte

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 71 dolara nakon što je Saudijska Arabija poručila da bi globalna ponuda trebala biti smanjena za milijun barela dnevno.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,08 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,26 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 60,93 dolara. Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je u ponedjeljak da bi globalna proizvodnja trebala biti smanjena za milijun barela dnevno u odnosu na listopadske razine kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža na tržištu i izbjeglo neželjeno gomilanje zaliha.

Od prosinca Saudijska Arabija smanjit će proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno, najavio je Falih. Proizvodnja Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Država povećana je u protekla tri mjeseca za 1,05 milijuna barela dnevno, prema službenim podacima. Zbog toga će Organizacija zemalja-izvozonica nafte (OPEC) morati prilagoditi proizvodnju koja iznosi oko 33,3 milijuna barela dnevno i čini oko trećine ukupne globalne dnevne ponude.

Dužnosnik Kuvajta u ponedjeljak je izjavio da su glavne izvoznice tijekom vikenda “raspravljale o prijedlogu neke vrste rezova u opskrbi u sljedećoj godini”, iako nije želio otkrivati pojedinosti. Trenutno OPEC-u najviše glavobolje zadaje povećanje američke proizvodnje. “Posve je jasno da OPEC čeka udarac na području proizvodnje iz škriljaca, budući da se američka proizvodnja povećala na rekordnih 11,6 milijuna barela dnevno i da će već iduće godine premašiti 12 milijuna barela”, podsjeća Stephen Innes iz singapurske savjetodavne tvrtke Oanda.

U takvom je okruženju pozornost analitičara usmjerena na odnos ponude i potražnje u idućoj godini. “Izračuni za 2019. zaista signaliziraju značajan višak u globalnoj opskrbi, posebno u prvoj polovini godine”, napominje analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavit će krajem tjedna redovna mjesečna izvješća o izgledima ponude i potražnje za naftom. “OPEC i IEA objavit će ovog tjedna ažurirane procjene za tržište nafte a izgledi potražnje za 2019. godine nagovješćuju njezino slabljenje. Mislim da će procjene u njihovim izvješćima biti još slabije jer će morati biti prilagođene za povećanje proizvodnje u SAD-u”, tumači Jakob.

 U listopadu su cijene nafte pale oko 20 posto zbog ubrzanog povećanja globalne opskrbe i prijetnje posustajanja potražnje, posebno onih kupaca, poput Indije, Indonezije i Kine, čije su se valute oslabile u odnosu na dolar i smanjile njihovu kupovnu moć. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 68,89 dolara, što znači da je pala 1,79 dolara u odnosu na dan ranije.

You may also like