Poruke iz FED-a pomogle svjetske burze

Oporavak će ovisiti o koroni
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer je američka središnja banka ponovila da će učiniti sve što je potrebno kako bi podržala gospodarstvo, ali i upozorila da će oporavak ovisiti o situaciji s virusom.

Rast indeksa zahvaljuje se porukama čelnika Feda nakon njihove dvodnevne sjednice na kojoj su ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 0 do 0,25 posto.

Američka središnja banka Fed u srijedu je ponovila obećanje da će koristiti sve raspoložive alate kako bi poduprla američko gospodarstvo i da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude potrebno da se gospodarstvo oporavi od posljedica koronakrize, istaknuvši pritom da će putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa. “Nakon oštrog pada, gospodarska aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali posljednjih mjeseci, no ostat će znatno ispod razina na početku godine”, rekli su dužnosnici Feda u priopćenju, objavljenom u srijedu po završetku dvodnevne sjednice, održane putem videokonferencije.

Svi članovi Fedova odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 posto, u kojem se nalazi od 15. ožujka kada je novi koronavirus počeo zahvaćati zemlju. “Odbor očekuje da će zadržati ovaj ciljani raspon sve dok ne bude siguran da je gospodarstvo prevladalo najnovije događaje i da je na putu da ostvari ciljeve o maksimalnoj zaposlenosti i o stabilnosti cijena”, stoji u priopćenju.

Dodaju i da će „putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa”. Iz Feda su poručili i da će nastaviti svakog mjeseca kupovati najmanje 120 milijardi dolara američkih državnih obveznica i vrijednosnica osiguranih hipotekom s ciljem stabilizacije financijskih tržišta.

Fed je ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa dan uoči sutrašnje objave izvješća američke vlade o BDP-u u drugom tromjesečju, kada su vlasti nametnule mjere karantene i zaustavile poslovanje kompanija kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a očekuje se da će pokazati rekordan pad gospodarstva od 34 posto na godišnjoj razini, podsjeća Reuters. Dužnosnici Feda nadali su se da će te mjere pomoći zaustaviti virus, što bi gospodarstvu omogućilo brzi oporavak, iako su strahovali od mogućeg ponovnog rasta broja zaraženih i slabljenja gospodarskog oporavka.

I dok dio analitičara kaže da Fedove poruke ni po čemu nisu iznenadile, cijene su dionica porasle jer je ulagače ohrabrilo obećanje središnje banke da će učiniti sve što treba i podržavati gospodarstvo kolikogod dugo bude trebalo. „Unatoč priznanju Feda da je put oporavka nesiguran, ulagači mogu biti sigurni da će novčani poticaji biti prisutni još neko vrijeme”, kaže Shawn Snyder, direktor u tvrtki Citi Personal Wealth Management.

Dok su Fedove poruke podržale tržišta kapitala, na valutnim je tržištima dolar oslabio.

Rast indeksa zahvaljuje se, također, nadi ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara. Taj bi dogovor trebao biti postignut do kraja tjedna, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

Zahvaljujući tome, podaci o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u ostali su u drugom planu, premda je nekoliko saveznih država najavilo ponovno uvođenje restrikcija kako bi se zaustavilo širenje virusa. U SAD-u je, prema posljednjim podacima, broj zaraženih dosegnuo 4,4 milijuna, dok je broj umrlih porastao na 151 tisuću.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,04 posto, na 6.131 bod, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.958 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,10 posto, na 12.822 boda. Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, dok je dolar oslabio, nakon što je američka središnja banka poručila da će i dalje jeftinim novcem podržavati oporavak gospodarstva. Većina azijskih burzi prati jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu jer su ulagače ohrabrile poruke čelnika Feda nakon njihove dvodnevne sjednice na kojoj su ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 0 do 0,25 posto.

Cijene su nafte, pak, jutro blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,15 posto, na 43,68 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 41,22 dolara.

You may also like

0 comments