Poruke iz FED-a podigle burze peti tjedan za redom

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle peti tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje poruci američke središnje banke da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 1,8 posto, na 17.602 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,3 posto, na 2.049 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 4.795 bodova.

Zahvaljujući rastu peti tjedan zaredom, Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su najviše razine od kraja prošle godine, što znači da su nadoknadili sve gubitke od početka 2016. Rast cijena dionica posljednjih dana ponajviše se zahvaljuje poruci čelnika Feda u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Kada su u prosincu po prvi puta od 2006. povećali ključne kamate, čelnici američke središnje banke signalizirali su i da će ove godine povećati kamate u četiri navrata, ukupno za jedan postotni bod.

No, sada su poručili da bi kamate mogli povećati samo u dva navrata za po četvrtinu postotnog boda. “Bio je to velik poklon tržištu, koje je čini se očekivalo čvršći stav središnje banke po pitanju kamata. Nakon poruka Feda, ojačala je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomerry Scott.

Uspon Wall Streeta potaknulo je i slabljenje dolara nakon poruka Feda jer to pozitivno utječe na američke izvoznike, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju konkurentniji. “Ulagači shvaćaju da bi slabiji dolar trebao ići u korist mnogim kompanijama iz Dow Jones i S&P 500 indeksa, koje su uvelike izložene na inozemnim tržištima”, kaže Kim Forrest iz Fort Pitt Capital Groupa.

Uz to, niži tečaj dolara utječe na rast cijena nafte i sirovina, pa su posljednjih tjedana dionice rudarskih i energetskih kompanija redovito na listi dobitnica.

Pozitivno na tržište utjecala je i poruka Feda da američko gospodarstvo umjereno raste, unatoč rizicima od usporavanja rasta globalnog gospodarstva i nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima na početku godine. “Za razliku od siječnja i prvog dijela veljače, ulagači sada više ne vide prijetnju od recesije”, kaže Forrest.

Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cijena nafte i sirovina u posljednjih mjesec i pol dana potaknuo je rast dionica u rudarskom i energetskom sektoru. Zahvaljujući tome, stabilizirano je cjelokupno tržište, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili sve gubitke od početka godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1,2 posto, na 9.950 bodova, a londonski FTSE 0,8 posto, na 6.189 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,7 posto, na 4.462 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 1,3 posto, na 16.724 boda. Posljedica je to jačanja jena prema dolaru jer to šteti japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

You may also like