Poruka iz vlade, uprava Uljanika mora preuzeti odgovornost

U Banskim dvorima sastao se uži kabinet Vlade, uoči sutrašnje sjednice. Situaciju u Uljaniku komentirali su ministri.
“Ograničenja su velika, naročito nakon pristupanja EU-u. Jučer smo raspravljali o ovom problemu, ali je manevarski prostor je izuzetno sužen. HBOR nastoji pomagati, ali i postoje ograničenja. Brojna pitanja moraju biti postavljena na nekoj drugoj adresi, znate kakav je model upravljanja tom kompanijom. Vlada ne bježi od odgovornosti i svemu mora doći kraj. Svi smo mi porezni obveznici i moramo se odgovorno ponašati, to je stav ove Vlade”, izjavio je minstar financija Zdravko Marić. Nije želio odgovarati na pitanje pto bi državi više odgovaralo – stečaj ili predstečaj.

Vlada čini sve da pomogne u ovoj situaciji, ali Uprava mora preuzeti punu odgovornost, izjavio je uoči sastanka užeg kabineta potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Uprave su dovele brodogradnju u ovakvu situaciju i oni koji upravljaju. Oni imaju Skupštinu i Nadzorni odbor i imenuju uprave”, izjavio je mnistar državne imovine Goran Marić.

“Uljanik je veliki problem gospodarstva, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević. Vlada tu nije nimalo kriva. Riječ o privatnoj tvrtki, rekao je i poručio da mu je krivo da nitko ne proziva Upravu društva, nego Vladu. Vlada se maksimalno uključila kako bi riješila problem, no vlasnik društva su privatne osobe, i radnici. O problemu Uljanika Uprava mora početi ozbiljnije razmišljati, naglasio je.

U Vladi je jučer održan sastanak o stanju u brodogradilištima na kojem su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat najavio je da bi u rješenje mogla biti uključena Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće.

Uprava Uljanika je u srijedu, povodom štrajka radnika u riječkom i pulskom brodogradilištu, poručila da razumije njihovo nezadovoljstvo, da je u kontinuiranom kontaktu sa svim tijelima države, a kako je “kroz rješavanje plaće za srpanj intencija riješiti i ukupno pitanje brodogradilišta u narednom razdoblju”.

Radnici riječkoga Brodogradilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su u srijedu ujutro u sedam sati opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, a štrajkat će na svojim radnim mjestima do ispunjenja uvjeta, odnosno do isplate plaća za srpanj.

Riječ je o štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaće, u kojem sudjeluju radnici svih sedam društava Uljanik Grupe u Puli, kao i radnici brodogradilišta “3.maj” u Rijeci. Od štrajka su izuzeti zaštitari, vatrogasci i dežurne službe. Radnici, kako je dogovoreno, štrajkaju na radnim mjestima. “Uprava razumije nezadovoljstvo radnika i u kontinuiranom je kontaktu sa svim tijelima države te radi na rješenju ove situacije. Kroz rješavanje plaće za srpanj intencija je riješiti i ukupno pitanje brodogradilišta u narednom razdoblju”, poručili su iz Uljanika.

Dodaju da je uprava u stalnoj komunikaciji sa štrajkaškim odborom te u svakom trenutku na raspolaganju za neposredni sastanak i izmjenu svih najnovijih informacija koje očekuje.

You may also like

0 comments