Poruka iz Istanbula: Svijet se teško odriče naftne industrije

Budućnost energetske industrije je možda u održivim i obnovljivim izvorima energije, ali države koje su svoje bogatstvo gradile na nafti se ne predaju.

Na ovogodišnjem Svjetskom energetskom kongresu poda nazivom “Prihvaćanje novih granica” sve je bilo samo ne ‘novo’. Velike proizvođačice nafte poput Rusije, Saudijske Arabije, Venezuele, Azerbajdžana i OPEC-a, dominirali auditorijem dok su borci za zelenu energiju bili na marginama.

“Veliki” tvrde da je pad cijena nafte samo dio cikličkog kretanja cijena nafte te da neće imati dugoročnog utjecaja. Ruski predsjednik Vladimir Putin je samo jednom izjavom “Rusija je spremna ograničiti svoj izvoz nafte i potiče druge izvoznike da učine isto.” uspio podići cijenu nafte na godišnji maksimum.

Cilj proizvođača nafte je isti kao i OPEC-ov, a to je zadržati naftu na prvom mjestu po potrošnji jer svi proizvođači kako kaže tajnik OPEC-a, Mohammad Sanusi Barkindo, žele isto, a to je osigurati kako bi gorivo i u budućnosti ostalo dostupno.

S druge strane, neizgovorena poruka bila je kako svijet klizi prema promjenama klimatskih politika, ali države još nisu u stanju uvoditi diskriminacijske politike prema nafti jer je još uvijek trebaju.  Čak štoviše, u kontekstu Ruande i Pariza, mnoge zemlje odbacuju diverzifikaciju energetskog sektora i odbijaju smanjiti eksploataciju nafte.

S druge strane, Saudijska Arabija je usvojila novi nadobudan program, Vizija 2030, koji je zacrtao ulaganja u nova područja, poput solarne energije, navodi se u analizi portala Politico.eu.

Lokacija svjetskog energetskog kongresa bila je, također, simbolična, jer Turska želi postati ulaz za novi protok plina prema Mediteranu i Europi.

 

You may also like

0 comments