Poruka iz Emirata podigla cijenu nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 61 dolara, poduprte porukom ministra vanjskih poslova ključnog proizvođača s Bliskog istoka da svi moraju poštivati sporazum o smanjenju opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,18 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 51,85 dolara. Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrouei u ponedjeljak je novinarima u Dubaiju rekao da se globalno tržište nafte “korigira”, dodajući kako očekuje da će “svi ” smanjiti opskrbu naftom u skladu sa sporazumom postignutim početkom mjeseca u Beču.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih prozivođača predvođenih Rusijom dogovorili su da će od početka iduće godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi smanjili višak u opskrbi i poduprli cijene. “Cijene nafte ponovo su porasle zahvaljujući retorici dužnosnika OPEC-a”, izjavio je Stephen Brennock, iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Zadaća uravnoteženja bit će teška za OPEC, upozorava Reuters. Američka proizvodnja nafte iz škriljaca kontinuirano raste nauštrb tržišnog udjela velikih proizvođača s Bliskog istoka koji se zbog manjih prihoda od prodaje nafte suočavaju s problemima u financiranju proračuna.

Ruska je pak proizvodnja prema upućenim izvorima u industriji dosegnula u prosincu rekordnih 11,42 milijuna barela dnevno. Potporu cijenama pružio je danas i podatak o neto padu broja aktiviranih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu, prema izvješću specijalizirane tvrtke Baker Hughes. Unatoč tome, njihov je ukupan broj i dalje veći nego u istom razdoblju prošle godine.

U takvom okruženju pojedini investitori sumnjaju da će dogovor o smanjenju proizvodnje biti dovoljan da se tržište uravnoteži, a raspoloženje ulagača prigušuje i zabrinutost zbog posustajanja rasta na glavnim tržištima poput Kine i Europe, napominje Reuters. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 59,07 dolara, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments