Poručio Camori: Još sam živ, niste uspjeli

Talijanski autor knjige “Gomora” Roberto Saviano, koji već 10 godina živi pod policijskom zaštitom, mafijaškim je bosovima koji žele njegovu smrt u ponedjeljak poručio: “Još uvijek sam živ, a vi niste uspjeli.”

Nagrađivani talijanski novinar koji pod policijskom zaštitom živi otkad je 2006. objavio knjigu pod nazivom “Gomora”, nazvanoj po biblijskome gradu grijeha u kojoj prikazuje svijet napuljske mafije kroz oči trinaestgodišnjaka za novu generaciju Talijana postao je simbol borbe protiv organiziranog kriminala.

“Gomora” je nastala tako što je Saviano proveo gotovo dvije godine radeći u tekstilnim i građevinskim tvrtkama pod kontrolom klana Casalesi, a rezultat je knjiga-reportaža s izmišljenim likovima koji odražavaju svu surovost napuljskoga načina života pod dominacijom camorre u svim područjima života – od sitnog obrta do odvoza smeća.

Knjiga je prodana u 1,2 milijuna primjeraka širom Italije i prevedena na 42 jezika te je poslužila kao predložak za snimanje filma i serije. Istodobno su Savianu i tjelohraniteljima koji ga čuvaju, smrću zaprijetili članovi moćnoga klana Casalesi. “Kada su me u listopadu 2006. stavili pod zaštitu, upitao sam ih koliko dugo će to trajati”, prisjeća se Saviano za talijansku La Repubblicu. “Policajac mi je odgovorio kako vjeruje da će to potrajati nekoliko dana”.

No desetljeće kasnije, Saviano je i dalje potencijalna meta. “Teško je sve to sažeti… no želio bih izraziti iznimnu zahvalnost policajcima koji me svakodnevno čuvaju… oni su mi postali poput obitelji”, kazao je za talijanski dnevni list.

Često pomisli na to kako bi bilo dobro da nikada nije napisao “Gomoru”. No unatoč svemu, danas bih im volio viknuti u lice: “E pa niste uspjeli. Niste dobili što ste željeli.”, kaže. “A ja nisam posustao, nisam se slomio, iako je bilo trenutaka kad sam se raspadao na komadiće”, kaže danas tridesetsedmogodišnji Saviano, upozoravajući da prijetnje smrću nisu jedini načini kojima se u Italiji sprečava sloboda izražavanja. Upozorava na to da i sveprisutna ucjena onemogućuje medijsko istraživanje mafijaškog djelovanja i prijetnja.

“Tko god opiše organizirani kriminal, namještanje poslova, pranje novca, mora biti svjestan toga da će postati žrtveno janje”, kaže Saviano te dodaje da “mafija neće samo pokušati diskreditirati ono što je o njoj napisano, već će se svim silama potruditi da uništi vjerodostojnost podataka i osobe koja ih je iznijela”.

You may also like

0 comments