Portugalski socijalistički pakt za sastavljanje vlasti

Portugalska socijalistička stranka koja je na parlamentarnim izborima 4. listopada ostvarila drugi najbolji rezultat, “može sastaviti vladu” uz potporu krajnje ljevice, rekao je u utorak čelnik socijalista Antonio Costa.

“Nakon kontakata s Komunističkom strankom i s Lijevim blokom, možemo reći da smo kadri formirati vladu koja će imati većinu u parlamentu”, rekao je Costa nakon razgovora s predsjednikom Anibalom Cavacom Silvom.

Desna koalicija na odlasku koja je pobijedila na izborima, ali je izgubila apsolutnu većinu koju je imala od 2011., “ne može sastaviti većinsku vladu”, istaknuo je Costa. Taj bivši gradonačelnik Lisabona zauzima se za napuštanje politike štednje koju je četiri godine provodila desna koalicija na vlasti. Dan nakon izbora predsjednik je premijeru na odlasku Pedru Passosu Coelhu povjerio zadaću dobivanja potpore socijalističke oporbe radi formiranja “stabilne i dugovječne” vlade, ali ti pregovori nisu urodili plodom.

Passos Coelho kojega je u utorak primio predsjednik države, rekao je da očekuje kako će biti ponovo imenovan predsjednikom vlade, istaknuvši da je njegova stranka odnijela “jasnu” izbornu pobjedu. Dok su pregovarali s desnicom, socijalisti su istodobno pokrenuli i dijalog s komunistima i s Lijevim blokom, bratskom strankom Sirize koja je na vlasti u Grčkoj, radi formiranja vlade.

You may also like

0 comments