Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u petak je kazao da je optimističan u pogledu razvoja mirovnog procesa u Ukrajini, naglasivši da sada primirje traje dva tjedna.

“Obećao sam mir i napredak u Ukrajini i činim najbolje što mogu da održim riječ”, rekao je uzvanicima međunarodne godišnje konferencije Yalta European Strategy (YES) u Kijevu. “Nedavni razgovori prije dva dana su pojačali moj osjećaj opreznog optimizma. Primirje traje dva tjedna i više nije san”, rekao je.  Čelnici Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije su u srijedu navečer u telefonskom razgovoru pozdravili globalno poštivanje novog primirja.

To je primirje proglašeno 1. rujna službeno uoči početka školske godine na istoku Ukrajine, gdje je u nasilju od travnja 2014. poginulo oko 8000 ljudi. Za sada je primirje čvrsto, a tijekom prvog tjedna niti jedan vojnik nije ubijen. U utorak i srijedu je Kijev objavio da su u izoliranim sukobima s pobunjenicima ubijena dva vojnika. Porošenko je upozorio da nije nestala opasnost od eskalacije.

Related Posts